Sykefraværet går fremdeles ned og er nå på 6,5 prosent, som er det laveste nivået siden 2004. Nedgangen gjelder begge kjønn og alle aldersgrupper, fylker og næringer.
Fra 4. kvartal 2010 til 4. kvartal 2011 gikk det legemeldte sykefraværet ned fra 6,0 prosent til 5,4 prosent. Det egenmeldte er praktisk talt uendret og ligger på ca. én prosent. Det totale sykefraværet er på 6,5 prosent. Tilsvarende tall for i fjor var 7,0 prosent, melder NAV.
Regelendringer slår ut
– Vi må tilbake til 2004 for å finne tilsvarende lav sykefraværsprosent. Og ser vi bare på det legemeldte fraværet, er dette det laveste nivået siden vi startet med sykefraværsstatistikken i 2001, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.
Han tror reglene om tettere oppfølging av sykmeldte som begynte å gjelde 1. juli i fjor, kan ha medvirket til nedgangen.
Graderte sykemeldinger
– Stadig flere arbeidsgivere sender inn oppfølgingsplaner, og tallet på gjennomførte dialogmøter har økt utover høsten. Vi vet også at oppmerksomheten rundt sykefraværsoppfølging kan hjelpe til å redusere fraværet. Det så vi spesielt i 2004, da det ble stilt krav om at en alltid skal vurdere gradert sykemelding når det er medisinsk forsvarlig. Da fikk vi en betydelig nedgang i sykefraværet, til og med før regelendringene begynte å gjelde.
Andelen graderte sykemeldinger øker stadig. Mens andelen graderte sykefraværstilfeller i perioden 2004-2009 lå på drøyt 18 prosent, har denne delen økt de siste årene og ligger nå på 23 prosent. Økningen er noe større for kvinner enn for menn.
– Vi ser også at langtidsfraværet øker, mens det er en solid nedgang i korttidsfravær, sier Lystad. – En reduksjon av korttidssykefraværet kan innebære at tilgangen av nye sykmeldte er lav, og på sikt kan det redusere sykefraværsprosenten.
Over 80 prosent av sykefraværstilfella varer mindre enn åtte veker.
Betydelig nedgang blant menn
Det legemeldte sykefraværet er redusert med 10,6 prosent for menn og 7,1 prosent for kvinner. Ekstra stor nedgang var det blant menn i aldersgruppa 20-49 år. Her er sykefraværet redusert med opptil 13,5 prosent.
Det er særlig innenfor de mannsdominerte yrkene at nedgangen er størst. Bygg og anlegg har hatt en reduksjon på 15,8 prosent.
– Da vi hadde finanskrisen i 2008-2009, økte sykefraværet spesielt mye innenfor bygg og anlegg og andre konkurranseutsatte næringer. Det er i disse næringene vi ser den kraftigste nedgangen, seier Lystad.
Størst reduksjon i privat sektor
Nedgangen i det legemeldte sykefraværet var størst i privat sektor (10,6 prosent) og minst i statlig og fylkeskommunal forvaltning (4,7 prosent).
Fylkesvise forskjeller
Også i år er det Rogaland som har det laveste legemeldte sykefraværet (4,5 prosent), deretter kommer Oslo (4,7 prosent) og Sogn og Fjordane (4,9 prosent). Troms har det høyeste fraværet (6,4 prosent), tett etter kommer Finnmark og Nordland (6,3 prosent). Finnmark er likevel det fylket som har redusert fraværet mest (11,4 prosent). Like bak kommer Østfold (10,8 prosent) og Buskerud (10,7 prosent).
Når det gjelder fordelingen på diagnoser, er det ikke store endringer. I år som i fjor står muskel- og skjelettlidelser for en tredel av det legemeldte sykefraværet.