Forside-HMS-2-12

HMS-magasinet i posten til påske

HMS-magasinet nummer to i år er snart ute blant leserne. Tema i dette nummeret er avfallshåndtering.

Publisert

Vi har besøkt Metro i Lørenskog og sett på søppelhåndteringen ved kjøpesenteret. Vi var med inn på miljørommet, og kan dokumentere at dette er det beste vi har sett hittil. Metro håndterer avfallet sitt på forbilledlig vis. Suksessoppskriften er enkle og smarte løsninger og godt samspill mellom alle involverte aktører.

– Vi tilstreber miljøriktig avfallshåndtering i alle ledd, sier driftsleder Thomas Steen-Gundersen ved Metro. Det er alles ansvar å holde det rent og ryddig rundt seg, og det er vårt felles miljø- og samfunnsansvar, understreker han.

Gjenbruk gir dobbel gevinst

– Alt avfall som kan gjenvinnes og brukes om igjen, er positivt både for miljøet og for økonomien. Restavfall er dyrt for samfunnet, sier miljørådgiverne Erlend Brørs og Tollef Eliassen i Norsk Gjenvinning Entreprenør AS på Ensjø i Oslo.

Miljøkartleggingen gir bedriften en god oversikt over hvilke farlige stoffer som finnes på et rivningsprosjekt:

– Oversikten over de farlige stoffene gjør oss i stand til å beskytte arbeiderne mot dem, sier de to miljørådgiverne, som tilføyer at selskapet både har fått mye skryt og flere HMS-priser for arbeidet sitt ute på rivningsprosjektene:

– Folk skal kunne jobbe trygt og sikkert, skjermet for alle farlige stoffer.

Les mer om Norsk Gjenvinnings virksomhet i HMS-magasinet!

Arbeidslivets siste tabu

Det er en vedtatt sannhet at alkoholmisbruk koster arbeidslivet rundt ti milliarder kroner pr. år. Men hva om dette tallet ikke stemmer? Hva hvis summen er minst tre ganger så høy? Det hevder nemlig økonom Frode Skjølsvik, initiativtaker og daglig leder for Grand Rehab i Hamar. Han satte seg ned for å granske tallene, blant annet fra AKAN. Resultatet han kom fram til, er oppsiktsvekkende:

– Alkoholmisbruk kostet arbeidslivet tre ganger så mye, minst 32 milliarder kroner, hevder Skjølsvik, som også gir myndighetene oppskriften på en bedre og mer effektiv behandling: Raskest mulig behandling nærmest mulig hjemstedet. Frode Skjølsvik deler sine tanker om rusmisbruk og arbeidsliv med leserne i dette nummer av HMS-magasinet.

Konflikter utmatter folk

– Folk blir slitne og utmattet av konflikter på arbeidsplassen, sier psykolog Sara Aarseth i Psykologbistand. Aarseth ble kontaktet for hjelpe med å nøste opp i en fastlåst og bitter arbeidskonflikt ved Distriktspsykiatrisk Senter (DPS) i Kongsvinger for et par år siden. Sykehuset Innlandet ansatte ny leder ved institusjonen, og i løpet av kort tid fikk han skuta på rett kjøl igjen. – God ledelse er nøkkelen til å nøste opp i flokete konfliktsituasjoner i arbeidsmiljøet, mener Tom Eidlaug, den nye avdelingslederen.

Les i HMS-magasinet om hvordan Eidlaug fikk arbeidsmiljøet på skinner igjen!

Miljøsertifisert skole

Bør skoler miljøsertifiseres? Absolutt, mener Miljøfyrtårn-general Morten Leuch Elieson:

– Vi mener andelen miljøsertifiserte skoler bør bli høyere, understreker han. Fremtidens arbeidstakere, våre barn, må gis kunnskap om miljø, klima og bærekraft.

Les i HMS-magasinet om en skole som nylig er blitt miljøsertifisert: Skarnes videregående skole i Hedmark.

Hjelp, jeg er blitt hovedverneombud!

HMS-magasinet snakket med Joar Berg Olsen da han ble valgt til hovedverneombud ved Glava i Askim i mars 2011. Nøyaktig ett år etter tar vi kontakt med ham igjen for at han kan dele sine tanker og erfaringer med oss om vervet. Les mer i Verneombudets hverdag!

De faste postene

Vi har ikke glemt alle de andre sakene du finner i HMS-magasinet. Alt dette – og mer til – får du ved å lese neste nummer av bladet, som snart er i posten!

God lesning!

HMS-magasinet ønsker alle sine trofaste lesere en riktig god påske!

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS