Odd-Viggo-Johnsen,-Volvo-Ae

Færre personskader i industrien

Norsk Industris personskadestatistikk for 2011 viser at antall personskader fortsetter å falle.

Publisert

Odd Viggo Johnsen (t. v.) er hovedverneombud ved Volvo Aero i Kongsberg. Til høyre står sveiser Ulf Simensen. (Foto: Jan Tveita)

Frekvensen for antall personskader med fravær fordelt på antall arbeidstimer (H-verdien) ble redusert til 4,1 mot 4,6 i 2010. Målt mot 2005 er dette nesten en halvering, skriver Norsk Industri på sine nettsider. Statistikken viser også at antall fraværsdager pr. skade ble redusert, nå til 11 dager i 2011 mot 14 dager i 2014.

Dødsfall også i fjor

Dessverre ble det registrert uhell med fatal følge i 2011. Det var én dødsulykke blant rapporterende medlemsbedrifter, og ytterligere én blant andre rapporterende. Norsk Industri er også kjent med dødsfall blant innleide, noe som utløser behov for å utvide statistikken med denne gruppen.

Alle skader bør registreres

Tallet for alle personskader, dvs. uansett om de har medført fravær eller ikke, er av stadig flere anvendt som en bedre indikasjon på nivået. Alle skader bør telles med fordi det svært ofte er tilfeldig hvorvidt et uhell utløser en fraværsskade eller en personskade uten fravær. Dette tallet (TRI – Total Recordable Injuries) falt fra 16,9 i 2010 til 15,5 i 2011. Dette er fortsatt et for høyt nivå.

Data fra 200 virksomheter

" Hele 201 virksomheter med 56 222 årsverk inngår i grunnlaget. Totalt har Norsk Industri 2200 medlemmer med i alt ca. 120 000 årsverk. Norsk Industri jobber for at flere av bedriftene benytter seg av rapporteringsmuligheten.Ett av flere viktige forhold med tanke på å sikre seg mot uhell og tap/skader, er å oppdage flest mulige forhold/hendelser som under litt andre omstendigheter kunne ha utløst et tap. En slik hendelse omtales i statistikken som et tilløp. Jo flere man ser, og ikke minst får fjernet årsakene til, desto mindre risiko er det for tap/uhell senere. I gjennomsnitt ble det registrert 738 tilløp pr. million arbeidstimer i 2011, mot 781 i 2010, det vil si i snitt rapporterer hver ansatt 1,3 tilløp pr. år. Bak dette tallet ligger store variasjoner. Her er det gode grunnlag for erfaringsoverføring. Mens enkelte bransjer har et slikt snitt på 0,05, har den beste bransjen, aluminiumsindustrien, hele 4,5.

(Norsk Industri)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS