– Når det snakkes om arbeidsmiljø, vil de fleste tenke at det handler om det fysiske arbeidsmiljøet, hvordan vi sitter, hvilken luft vi puster inn og hvilke fysiske farer vi utsettes for, sier Werner Fredriksen, rådgiver i Rådet for psykisk helse.– Til nå har HMS-arbeid hatt en overvekt av det fysiske på arbeidsplassene, men nyere kunnskap viser at det er svært mye å tjene på å jobbe målrettet med å skape et godt psykososialt arbeidsmiljø, mener Fredriksen.
– Å sikre arbeidsmiljøet er et ledelsesansvar, men til syvende og sist er det du og jeg som arbeidstakere og kollegaer som lager det daglige arbeidsmiljøet.
Likestill fysisk og psykososialt arbeidsmiljø
– Vi ønsker å skape en likevekt for å jobbe med fysisk og psykososialt arbeidsmiljø. På alle arbeidsplasser er det behov for å sikre et godt psykososialt arbeidsmiljø for å ivareta vår psykiske helse og redusere risiko for mobbing og andre alvorlige mentale belastninger, sier rådgiveren.
Et godt sted å være
Jobben er for de fleste en kilde til mye som er bra for vår psykiske helse.
– Jobben handler for mange om meningsfylte oppgaver, tilhørighet, sosialt fellesskap og opplevelse av å være til nytte. Arbeidslivet må da være et godt sted å være, alle må ha en arbeidsplass uten mobbing. Alle må ha mulighet til å bli sett og hørt. Kolleger og ledere må være bevisste på å bidra til gode dager for alle.
Meningsfull arbeidshverdag
– Spennende arbeidsoppgaver, opplevelse av mestring, tillit og gode utfordringer er viktige i arbeidshverdagen. Både innholdet i arbeidet og miljøet du jobber i, er avgjørende for helsa. Ingen har det godt på en arbeidsplass med mobbing, baksnakking eller klikker som noen holdes utenfor, sier Fredriksen, som oppfordrer alle arbeidsplasser til å sette søkelyset på et godt psykososialt arbeidsmiljø.