Kinesiske-arbeidere

Vil formidle god HMS i Kina

Denne uken arrangerer Nordisk handelsråd i Kina en konferanse om god HMS og forretningsverdier i byen Ningbo utenfor Shanghai.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Behovet for god HMS er stort i et land der tilgangen på arbeidskraft er enorm og kravet til effektivitet økende. Konferansen arrangeres i Nordic Industrial Park i Ningbo, som har den største samlingen av nordiske industribedrifter i Kina. Utvikling.org AS er blant firmaene som skal bidra i arbeidet med å formidle nordiske prinsipper for helse, miljø og sikkerhet til kinesiske arbeidsplasser, og styreleder Pål Lillebø vil dele sine erfaringer på samlingen.

Mangler risikoforståelse

– HMS-kompetansen i Kina i dag er svært varierende. Den jevne kineser mangler en del grunnleggende forståelse for risiko, og dette er en utfordring når det gjelder forhåndsregler og bruk av verneutstyr, forteller Pål Lillebø.

God HMS lønner seg

Konferansen skal først og fremst hjelpe små- og mellomstore bedrifter i deres arbeid, og har som mål å gjøre ledere oppmerksomme på de gevinster god HMS kan bidra med. De nordiske verdiene for HMS gir en trygg arbeidsplass der den enkelte arbeidstaker kan utvikle seg, noe som også vil gi resultater for bedriften.

– Vi besøkte Kina for første gang for noen år siden, og det var da lite kunnskap om risiko og mulighet for å redusere risiko ved for eksempel riktig bruk av verneutstyr. Dette er blitt noe bedre, og kineserne har begynt læringsprosessen, men det er fremdeles forbedringspotensial, forklarer Lillebø.

Fra Norge skal også Mascot, Ulstein Power & Control AS og Jotun delta på konferansen. I tillegg vil danske og svenske bedrifter gi eksempler på sitt HMS-arbeid.

Samarbeider med Innovasjon Norge

I samarbeid med Innovasjon Norge driver Utvikling.org AS et prosjekt for å finne en metode for HMS-opplæring i Kina. Med åtte års erfaring med opplæring på HMS i Norge har organisasjonen et godt grunnlag for å spre dette også til Kina. Men det må gjøres på kinesiske premisser.

– Det som er helt sikkert, er at vi ikke skal oversette vårt norske konsept. Her skal vi tenke helt nytt og også få med oss en kineser som kjenner både språk og kultur i det arbeidet, understreker Lillebø, som vil fortelle mer om prosjektet på konferansen i Kina.

Les mer om prosjektet i Kina: Med HMS-kompetanse til Kina.

(absentia.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS