Funksjonshemmet-i-arbeid-1

Holdes fortsatt ute fra arbeidslivet

Ny Fafo-rapport viser at personer med nedsatt funksjonsevne fremdeles er sterkt underrepresentert på arbeidsmarkedet.

Publisert

Deltakelse i arbeidslivet er den viktigste årsaken til bedre levekår, skriver Norges Handikapforbund (NHF) på sine nettsider. I 2009 ble arbeidsgivere i privat sektor med mer enn 50 ansatte og alle arbeidsgivere i offentlig sektor pålagt å jobbe aktivt, målrettet og planmessig for å fremme like muligheter for arbeid for personer med nedsatt funksjonsevne.

Oppfyller ikke aktivitetspliktene

Aktivitetsplikten omfatter ikke bare fysisk tilrettelegging, men også rekruttering, lønns- og arbeidsvilkår, forfremmelse, utviklingsmuligheter og beskyttelse mot trakassering. Men den nye Fafo-rapporten Diskriminerende barrierer i arbeidslivet viser at svært få arbeidsgivere oppfyller disse pliktene.

Flere tilrettelegger bra

Som grunnlag for konklusjonene har forskerne Inger Lise Skog Hansen og Hilde Haualand sett på henvendelser til Likestillings- og diskrimineringsombudet, lest årsberetninger og foretatt intervju med personalansvarlige og tillitsvalgte i et utvalg virksomheter. Gjennom dette arbeidet har forskerne funnet at mange virksomheter gjør et omfattende arbeid med tilrettelegging, likevel er det få som har et planmessig og aktivt arbeid for å fremme likestilling og like muligheter for personer med nedsatt funksjonsevne. En av årsakene er at virksomhetene ikke nødvendigvis ser sysselsetting av personer med nedsatt funksjonsevne i et likestillingsperspektiv.

(nhf.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS