Stress cb546060

Danmark får stressforskningssenter

Danmark etablerer landets første forskningsbaserte senter for stress.

Publisert

(Colourbox.com)

Hver tiende danske blir alvorlig påvirket av stress i hverdagen, men forskerne mangler fremdeles kunnskaper om hvor mye stress vi tåler før vi blir syke. Det skal det første danske forskningssenteret i stress, Københavns Stressforskningscenter, råde bot på, skriver videnskab.no." – Vi vet at stress har betydning for vår helse og kan være forbundet med sykdommer som kreft, lungesykdommer og hjerte-/karsykdommer, men vi vil gjerne forstå hvorfor det har betydning, og hvordan vi kan forebygge det.– Med Københavns Stressforskningscenter håper vi å kunne styrke området og skape et dansk stressforskningsmiljø av høy internasjonal standard, sier senterleder Naja Hulvej Rod ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Stressamarbeid

Københavns Stressforskningscenter kommer ikke til å ha en fast adresse, men blir et samarbeid mellom stressforskere fra tre institusjoner: Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling ved Bispebjerg Universitetshospital. – De tre institusjonene har forskjellige innfallsvinkler til stressforskning. Noen undersøker behandling og forebygging, andre ser på konsekvensene på lang sikt for å vurdere hvordan vi som samfunn skal håndtere problemet, sier Naja Hulvej Rod. Hun tilføyer at 30 av de største danske stressforskerne som samlet sett har publisert mer enn 150 vitenskapelige artikler, allerede er knyttet til senteret.– Der er derfor ikke tale om at vi skal starte helt fra bunnen av, men at vi skal samle og koordinere den eksisterende forskningen og i det hele tatt sette mer fokus på forskning om stress.

Stress og sykdommer

Forskerne vil blant annet kaste seg over samspillet mellom stress og våre fysiske og mentale reaksjoner.– Vi skal undersøke hva som skjer med kroppen når vi blir stresset, og hvilke reaksjoner det utløser, eksempelvis i forhold til stresshormoner og endringer i blodtrykket. Men også hvilken betydning stress har for vår atferd – røyker vi mer, drikker vi mer og sover vi dårligere? sier Naja Hulvej Rod.

Aktuelle forskningsfelt

Utover dette vil forskerne * avgrense og definere begrepet stress * undersøke sammenhengen mellom stress og sykdom * forstå de mekanismene som kan lede fra stress til sykdom * analysere de samfunnsmessige konsekvensene av stress* finne forskningsbaserte metoder som kan forebygge og behandle stress.

Alternativ til coaching

Naja Hulvej Rod mener det er bruk for Københavns Stressforskningscenter som en vitenskapelig rettesnor til de mange tilbud om behandling av stress som finnes på markedet i dag. – Stress er et område som mange interesserer seg for, både virksomheter og enkeltpersoner. Og det såkalte grå marked, der konsulentfirmaer og personlige coacher tilbyr behandling av stress, har skutt opp i det siste. Derfor er der bruk for et alternativ som er basert på forskning, avslutter hun. Det nye stressforsknings-senteret åpnes offisielt fredag 20. januar på Københavns Universitet.(videnskab.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS