Sykefraværet i Posten Norge er redusert med 2,4 prosentpoeng siden 2006. Dette året tok Posten tak i HMS-arbeidet, og det har vist seg å gi resultater.
Posten hadde i mange år problemer med høyt sykefravær, over gjennomsnittet sammenliknet med resten av arbeidslivet. I 2006 ble det derfor tatt grep, skriver aktuell.no.
Kvartalsrapporten viser at sykefraværet er 0,9 prosentpoeng lavere enn på samme tidspunkt i fjor. Sykefraværet etter første halvår i 2012 ligger på 6,8 prosent, mot 9,2 prosent i 2006.
– Det er gledelige tall, men vi er fortsatt ikke helt fornøyd. Vi må sette oss nye mål. Det egenmeldte fraværet er på et godt nivå, men vi ser at det legemeldte langtidsfraværet fortsatt er for høyt, sier Randi Løvland, konserndirektør HR/HMS i Posten.
Tester helsescreening
HMS-arbeidet i Posten de siste årene har først og fremst vært rettet mot ansatte som har slitt med langvarig sykefravær.
– Vi har forsøkt å finne årsaken til at den enkelte har blitt syk, og har forsøkt å legge til rette for at hver enkelt kan komme tilbake i jobb. Mennesker er forskjellige, og hvert enkelt må følges opp individuelt, forteller Løvland. Det har tatt litt tid å se resultatene av arbeidet, men de siste årene har sykefraværet gått ned år for år.
Langsiktig jobbing gir resultater
Løvland sier til nettstedet at det er viktig å ha tro på å jobbe langsiktig.
– Vi skal fortsette med det arbeidet vi har drevet med, men vil framover også konsentrere oss om ansatte som er i en risikogruppe og de som er friske. For et halvt år siden begynte vi med helsescreening av ansatte på noen utvalgte arbeidsplasser. Det arbeidet vil vi etter hvert evaluere, forteller hun.
Postkom fornøyde
Arbeidet har blitt lagt merke til i Postkom, som er fornøyde med utviklingen.
– Det har blitt gjort langsiktige grep i HMS-arbeidet i Posten, etter påtrykk fra Postkom i mange år. Med Dag Mejdell fikk vi inn en konsernleder som satte dette høyt på agendaen, sier forbundssekretær Bjørg Vatnedalen i Postkom.
Hun mener Posten ikke må hvile på laurbærene, men fortsette å ha søkelyset rettet mot HMS og de ansattes helse. Postansatte bedriver mye fysisk arbeid i løpet av en arbeidsdag, og Vatnedalen minner om at en del etter hvert plages av skjelett- og muskelskader.
– Det er viktig å ha fokus på nærvær og forebygging, og at de ansatte føler at de blir sett og hørt. Tallene på sykefravær viser at det er det langsiktige, systematiske arbeidet som fungerer, og ikke skippertaksløsninger, sier Vatnedalen til aktuell.no.