Utenlandske-byggarbeidere

Utenlandske arbeidstakere skader seg mer på jobb

Arbeidsinnvandrere og utenlandske arbeidstakere skader seg mer enn innfødte norske arbeidstakere, melder Arbeidstilsynet.

Publisert

(Foto: Jan Tveita)

Arbeidstilsynets data indikerer at risikoen for alvorlige skader er 1,46 ganger høyere for utenlandsk arbeidskraft i Norge, og at risikoen for arbeidsskadedødsfall er 1,26 ganger høyere.

Farligere jobber

Dette handler trolig mye om at utenlandske arbeidstakere arbeider i mer ulykkesutsatte næringer, yrker, og trolig har farligere arbeidsoppgaver. I tillegg ser vi av flere studier at arbeidsinnvandrere jobber mer. At utenlandske arbeidstakere har farligere jobber enn nordmenn, er en sentral problemstilling i seg selv.

Spesielt utsatt i tre næringer

De tre næringer hvor det jobber flest utenlandske arbeidstakere er også næringene Arbeidstilsynet finner flest skader. Av alle skader blant utenlandske arbeidstakere skjer flest i bygg og anlegg (33 %), industrien (25 %) og arbeidskrafttjenester (14 %). I bygg og anlegg skjer de fleste skadene i spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet og oppføring av bygninger, mens i industrien skjer det flest skader i næringsmiddelindustrien, trelast/trevareindustrien, metallindustrien og mineralproduktindustrien.

Når det gjelder arbeidskrafttjenester (utleie av arbeidskraft), er det langt flere skader med utenlandske enn norske arbeidstakere.

Sikkerhetsutfordringer

Næringene der det jobber mange utenlandske arbeidstakere og der de skader seg ofte, har spesielle utfordringer med sikkerhet generelt og en del risikoforhold spesielt. Arbeidsforholdene i disse næringene er forholdsvis farlige, både for norske og utenlandske arbeidstakere, men ekstra farlige for de utenlandske arbeidstakerne.

Det er mange risikofaktorer som går igjen og som burde vært håndtert mer systematisk. Dette er utfordringer som Arbeidstilsynet, organisasjonene i arbeidslivet og virksomheter i de nevnte næringene i større grad må ta tak i.

Å ansette eller leie inn utenlandske arbeidstakere, stiller ekstra store krav til arbeidsgiverne med hensyn til bl.a. systematisk risikovurdering, sikkerhetsopplæring på eget språk og god sikkerhetskommunikasjon.

(Kilde: Arbeidstilsynets rapportserie Kompass)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS