Byggarbeidsplss med stillas

Lite populære HMS-tiltak

Alle er enige om at nøkkelen til å redusere skader blant unge arbeidstakere i bygg og anlegg finnes i bedriftene selv. Men forpliktende konkrete tiltak har ingen god klang i bransjen.

Publisert

27 prosent av lærlinger i bygg og anlegg har vært i ulykker med skader (Foto: Jan Tveita)

– Bedriften ser på seg selv som sentral aktør når det gjelder å redusere skadeomfang blant unge, men når vi legger fram konkrete tiltak som skal bidra til det, blir bransjen mer usikker, sier Kari Anne Holte og Kari Kjestveit ved International Research Institute of Stavanger (IRIS) til forskning.no. De to forskerne arbeider med prosjektet Unge arbeidstakere i bygg og anlegg: Fra skole til arbeidsliv.

Flest skader blant unge

I svarskjema fra 673 lærlinger svarer 27 prosent at de har vært i ulykker der det har oppstått skader. 44 prosent var innblandet i hendelser som kunne ses på som nestenulykker i selve læreperioden.

I studier som omfatter alle aldersgrupper, har gjennomsnittlig 36 prosent vært borti skader det siste halvåret, mens tallene for de under 25 år her er over 40 prosent.

Flere årsaker

Holte og Kjestveit nevner flere årsaker til at det er slik.

– Unge mangler erfaring og trening i å hanskes med den kompleksiteten som møter dem på en arbeidsplass. På skolen har de kanskje møtt på én oppgave om gangen. De unge blir også tidlig satt til tunge fysiske oppgaver på arbeidsplassen, sier Holte.

– Kulturen på arbeidsplassen er også avgjørende. Den første tida er en særlig utsatt for påvirkning av de andre ansatte, og en må være sterk som lærling for å bryte med en kultur som allerede finnes på arbeidsplassen, sier Kjestveit.

Små bedrifter utsatt

Ett interessant funn er at det er flere skader i små bedrifter:

– Her er det ikke i samme grad krav til verneombud og arbeidsmiljøutvalg.

I store bedrifter blir systemet viktig, mens enkeltindividene i større grad påvirker kulturen i de små, påpeker de to, som sammen med Kjersti Lunde Ellingsen har forfattet den siste rapporten.

Rundt 280 forslag til tiltak er samlet inn fra sentrale aktører i bygg- og anleggsbransjen, sortert i ulike tiltaksområder som forbedring av holdninger og kultur, heving av kompetanse, endring av lover og regler, rutiner og system, sikring av utstyr og bedre tilsyn.

Ønsker ikke lovverk

– Blant tiltakene som blir sett på som viktige av alle aktører, er blant annet bruk av utstyr. Ingen tiltak som har med tilsynsoppgaver å gjøre, har fått full konsensus, og det tolker vi som at folk ikke er særlig opptatt av at regulering med lover er veien å gå for å redusere skadeomfanget blant unge, sier Holte.

– Det er også interessant å merke seg at det er stor enighet om å arbeide med kultur og holdninger på arbeidsplassen, men det er de visjonære og mer ulne formuleringene som får tilslutning.

– Ett tiltak som for eksempel føring av avviksskjema, noe som gjør at en må forplikte seg, og som fører til merarbeid i hverdagen, oppnår liten konsensus, sier Kjestveit.

Prosjektet Unge arbeidstakere i bygg og anlegg har vært i drift siden 2007. Det er finansiert av Fondet for regionale verneombud i bygg - og anleggsbransjen og skulle blant annet bekrefte inntrykket bransjen selv hadde av at unge skader seg mer.

– Funnene våre bekreftet også funn i internasjonal litteratur på feltet, sier prosjektleder Holte, til forskning.no.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uka! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS