traktorvelt1

Færre dødsulykker i landbruket

I fjor døde fem mennesker i arbeidsulykker i skog- og jordbruk. I 2005 var tallet 16. Holdningskampanjer og godt HMS-arbeid har ført til nedgangen, ifølge landbruksorganisasjonene.

Publisert

(Foto: Bedre Gardsdrift)

I 2011 døde det totalt 49 mennesker i arbeidsulykker i Norge, ifølge Arbeidstilsynets foreløpige oversikt. Av disse jobbet fem i skog- og jordbruk. Det er en nedgang på to dødsfall fra i fjor, og tallet har stupt på få år.

Gledelig nedgang

– For få år siden hadde vi 16 dødsfall i skog- og jordbruk. Nå er vi nede i fem, og det er svært gledelig, sier Inger Johanne Sikkelstad, rådgiver i Bondelaget, til Nationen. Hun sier at selv om det er fint med nedgang, er hvert dødsfall ett for mye.

Sikkelstad er overbevist om at informasjonskampanjer har vært avgjørende for nedgangen i dødsulykker.

– De årene vi har hatt fokus på informasjon og holdninger til sikkerhet i landbruket, har dødstallene gått ned, sier hun til avisen.

Roser landbrukets HMS-tjeneste

Pressetalsmann Per Olav Hernes i Arbeidstilsynet skryter av landbruksorganisasjonenes engasjement.

– Organisasjonene har engasjert seg langsiktig og jobbet med tiltak over mange år, de tar problematikken på alvor, sier han.

Landbrukets HMS-tjeneste har nesten 10 000 landbruksansatte som medlemmer, og legger hovedvekten på forebygging av skader.

Mange venter med å ta kontakt til de har ødelagt ryggen eller hørselen, da er det altfor sent, sier Ole Brunes, daglig leder av Landbrukets HMS-tjeneste.

Målet deres er at det skal være en automatikk i arbeidet med sikkerhet og arbeidsmiljø for alle bønder.

– Vi arrangerer kurset Praktisk HMS-arbeid, et tredelt kurs, som har både informasjon til brukerne og kommer med konkrete HMS-tiltak folk kan gjennomføre på gården. Det har vi fått gode tilbakemeldinger på, sier Brunes.

Langsiktig samarbeid

Brunes sier at nedgangen i ulykker i landbruket skyldes et langsiktig samarbeid over mange år.

– Bondeorganisasjonene har engasjert seg, men det er mange som samarbeider - blant annet får du rabatt hos forsikringsselskaper dersom du har vært på kurs hos oss, sier Brunes.

– Problemet med ulykker i landbruket blir tatt på alvor i dag, landbruksminister Lars Peder Brekk har engasjert seg personlig i saken, og vi har fått finansiering til en kampanje for HMS i landbruket som starter i 2012, sier Brunes.

Mye arbeid gjenstår

Selv om ulykkestallene har gått jevnt nedover de siste ti årene, er det mye som gjenstår.

– Vi har nesten 10 000 medlemmer organisert hos oss, og 7000 gårdsbruk. Ser vi på hele næringa, er det mange vi ikke når ut til, sier Brunes.

Det er et problem at bøndene blir opptatt av sikkerhet først når uhellet er ute.

– Spesielt hos unge bønder ser vi at de venter med å iverksette tiltak til de har fått et problem. Å tenke på HMS er unaturlig for mange. Dessuten er det altfor få som faktisk rapporterer det når det skjer uhell og mindre alvorlige ulykker, sier han.

Brunes håper kampanjen som skal iverksettes, vil ha en effekt. Den vil hovedsakelig fokusere på de viktigste ulykkesårsakene: fall, sikring av traktor og annet utstyr og håndtering av store dyr. Maskin- og traktorskader var også hovedårsaken til arbeidsulykkene i 2011, ifølge Arbeidstilsynet.

"

Gårdbruker Anne Setten i Steinkjer fikk blomster som deltaker nr. 10 000 på kurset Praktisk HMS-arbeid i landbruket i april 2011. Til venstre daglig leder i Landbrukets HMS-tjeneste, Ole Brunes. (Foto: Landbrukets HMS-tjeneste)

(Nationen)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS