arbeidstilsynet-Bilbao-vedl

EU-kamp mot vedlikeholdsulykker

Over 5700 mennesker dør i arbeidsulykker i Europa hvert år. En stor andel av ulykkene skjer ved vedlikeholdsarbeid. EUs organ for helse og sikkerhet på arbeidsplassen, EU-OSHA, har tatt opp kampen mot disse ulykkene.

Publisert

Heidi Wethi,, Gro Olsvold og Kåre Askild Domaas fra Arbeidstilsynet deltok på konferansen Healthy Workplaces i Bilbao. (Foto: Ove Hansrud)

Representanter fra hele Europa var i desember i fjor samlet til konferanse i Bilbao for å dele sine erfaringer fra kampanjen Healthy Workplaces, som har pågått de to siste årene. Det er spesielt forholdene rundt vedlikeholdsarbeid det er satt søkelyset på.

Viktig samling

Og det er tvingende nødvendig. Det er stor mangel på systematisert, godt planlagt vedlikeholdsarbeid. I stedet for løpende og preventivt vedlikehold blir det ikke gjort noe før det er tvingende nødvendig. Noe som ofte fører til at det blir reparasjoner i stedet for vedlikehold. Det kan utsette arbeiderne for store belastninger: Tidspress, dårlige arbeidsforhold fordi det er trangt og vanskelig å komme til, sterk varme eller kulde, støv, stråling eller andre forhold som øker risikoen for ulykker eller varige skader for dem som utfører vedlikeholdet og for dem som vanligvis arbeider med utstyret.

Bred europeisk kampanje

Kampanjen Healthy Workplaces har gått over hele Europa med informasjonskampanjer, messedeltakelser, fotokonkurranser, konferanser og seminarer i samarbeid med en lang rekke partnere. I tillegg er det gjennomført mange nasjonale aktiviteter i ulike land.

Parallelt er det utviklet et digitalt verktøy for risikovurdering Online interactive Risk Assessment (OiRA), som forhåpentligvis vil bidra til å få ned ulykkestallene.

Konferansen viste at det fortsatt er mye å ta tak i. Spesielt i små og mellomstore bedrifter mangler det mye på systematisk, godt organisert vedlikeholdsarbeid. Mange av både foredragsholdere og deltakere uttrykte uro for at den økonomiske krisen vil gjøre forholdene verre.

Norge med i EU-samarbeid

European Agency Safety and Health at Work er i utgangspunktet et organ for EU-land. Sekretariatet ligger i Bilbao i Spania. I fjor ble Lichtenstein, Island og Norge også med. Arbeidstilsynet har deltatt det siste året med informasjonskampanjer om vedlikeholdsarbeid, blant annet med stand på messen Bygg reis deg.

Tre representanter fra Arbeidstilsynet, Kåre Askild Domaas, Gro Olsvold og Heidi Wethi deltok på konferansen.

– Det er meget nyttig for oss å delta for å få mer informasjon om det som skjer i Europa. Det er mye å lære, samtidig som vi ser at Norge på mange områder ligger langt framme i HMS-arbeid og forebyggende helsearbeid, sier Gro Olsvold. Norge vil delta aktivt i EU-OSHAs videre arbeid og prosjekter.

Mer om forebyggende vedlikehold i Europa og Norge og Arbeidstilsynets rolle i neste utgave av HMS-magasinet!

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS