Arbeidsliv 1

Store bedrifter best på sikkerhet

De største virksomhetene jobber best med å forebygge farer og skader. Små og mellomstore bedrifter mangler ofte oversikt og tiltak for å forebygge og håndtere farer og mulige problemer.

Publisert

Risikovurdering kan gjøres enkelt, og det skal også gjøres i små virksomheter. (Illustrasjonsfoto:PangPang)

Dette viser en felles tilsynsaksjon gjennomført av Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif), Strålevernet, DSB og Arbeidstilsynet i nær 800 virksomheter. Hver fjerde kontrollerte virksomhet mangler oversikt over risiko for arbeidstakere, samfunn og miljø.

Alvorlig problem

– Det er alvorlig når virksomhetene ikke har oversikt over hva som kan utgjøre en fare på arbeidsplassen. For å iverksette gode tiltak og redusere risikoen for arbeidstakerne, samfunnet og miljøet, er det helt nødvendig å ha oversikt over hvilke farer som faktisk finnes, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet på vegne av alle tilsynsmyndighetene som har medvirket i aksjonen.

Ikke kartlagt risiko

Tilsynsaksjonen viser videre at hver fjerde virksomhet ikke har kartlagt, og mangler derfor oversikt over hva som kan utgjøre en risiko for arbeidstakerne sine, samfunnet og miljøet.

Videre har hver tredje virksomhet ikke iverksatt tiltak for å hindre at farlige situasjoner oppstår, og mangler rutiner for å rette opp og begrense skaden dersom kritiske hendelser skjer.

Bygg- og anleggsvirksomhet, overnattings- og serveringsvirksomhet og kultur, underholdning og fritidsaktiviteter er de bransjene med størst forbedringspotensial. Det er ikke markante geografiske forskjeller i funnene.

Øke sikkerheten

Alle virksomheter skal jobbe systematisk for å kartlegge risiko og om nødvendig gjennomføre tiltak for å redusere denne til et akseptabelt nivå. Risiko defineres som den fare som uønskede hendelser representerer for mennesker, miljø og materielle verdier.

– Å kartlegge risiko er viktig for å forebygge ulykker og å hindre helse- og miljøskader. Risikovurdering kan gjøres enkelt, og det skal også gjøres i små virksomheter. Enkelt sagt handler det om å se på hva som kan gå galt, og hva du kan gjøre for å hindre at det skjer, sier Finboe Svendsen.

Storsatsing

Tilsynsmyndighetenes felles risikoaksjon 2011 pågikk i perioden 29. august til 15. september. Mer enn 300 inspektører over hele landet kontrollerte hva virksomhetene gjør for å kartlegge og redusere risiko. Målet med aksjonen er å øke virksomhetenes bevissthet og kompetanse om risikoforebyggende arbeid, og øke sikkerheten på norske arbeidsplasser, sikkerhetene for samfunnet og for natur og miljø. Inspektørene har vært på tilsyn i blant annet asfaltverk, notvaskerier, restauranter, bygg og anlegg og kommuner.

(Arbeidstilsynet)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS