Elektroniske-julegaver

Elektronikk for 2,7 milliarder under juletreet

Hvert år kjøper vi 300 000 tonn med nye elektriske og elektroniske produkter i Norge. Med disse følger over 40 000 tonn emballasje. I desember handler vi dobbelt så mye elektronikk som noen annen måned ellers i året.

Publisert

(Foto: iStock)

Svært mange av oss kan vente oss pakker av det harde slaget i år. Elektronikkbransjen har for lengst utropt iPad 2 til årets julegave, og hovedorganisasjonen Virke spår julehandel med elektroniske varer for 2,7 milliarder kroner. Dette betyr at vi handler dobbelt så mye elektronikk i desember som andre måneder.

40 000 tonn emballasje

Årlig tilføres det 300 000 tonn med elektriske og elektroniske (EE) artikler her til lands. I tillegg utgjør emballasjen som følger disse produktene en stor mengde. Grønt Punkt Norge har gjort beregninger som viser at EE-produktene årlig står for over 40 000 tonn med emballasje.

Solid emballasje bra for miljøet

Jaana Røine, Grønt Punkt Norge AS.

– Emballasjen gjør en viktig jobb på disse produktene. Det er lett å tenke at emballasje er unødvendig, men det er slettes ikke tilfellet. For lite emballasje som gjør at produktene blir ødelagt og må returneres, er langt mer kostbart for miljøet enn litt ekstra emballasje, sier Jaana Røine, adm. direktør i Grønt Punkt Norge, som sikrer og administrerer finansieringen av returordninger i Norge.

– Gjenvinn både produkt og emballasje

Midt i juletidens gavegilde er det viktig å tenke på hva vi gjør med de gamle produktene og emballasjen som følger med. Røine får støtte av statssekretær i Miljøverndepartementet, Heidi Sørensen, som oppfordrer alle til å ta ansvar for å gjenvinne gamle produkter.

– Elektriske og elektroniske produkter bør samles inn og gjenvinnes fordi de inneholder giftige stoffer som kan være skadelige for helse og miljø. Produktene skal derfor behandles på en forsvarlig måte. Mange av produktene inneholder også verdifulle stoffer, for eksempel edelmetaller, som det er ressurskrevende å utvinne, og som det derfor er viktig å bringe inn i kretsløpet igjen, sier Sørensen.

Hun roser næringslivet for å i tillegg ta ansvar for emballasjen som følger de elektroniske produktene.

– Det er bra at næringslivet gjennom medlemskap i Grønt Punkt sørger for gjenvinning av all emballasje disse produktene bringer med seg, sier Sørensen.

(Pressenytt)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS