Svenske arbeidsulykker
Svenske arbeidsulykker

Se opp for arbeidsulykker etter ferien

Risikoen for arbeidsulykker stiger når rutinene er slappe etter en lang sommerferie.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Jan Tveita)

Når minnene om sandstranden, sangriaen eller de lyse nettene på hytta er friske i minne, stiger risikoen for arbeidsulykker.

Hjernen er nemlig ikke innstilt på å huske alle sikkerhetsregler og rutiner etter tre ukers fravær fra arbeidsplassen, sier arbeidsmiljøsjef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen til avisen.dk.

Der kontoransatte kanskje bare har problemer med å huske pinnkoden til pc-en, så kan glemsomheten være livsfarlig på en travel byggeplass, påpeker hun.

– Det kan for eksempel være en mann som blir påkjørt av et kjøretøy på byggeplassen fordi sjåføren har tankene sine et helt annet sted. Vi vet at det skjer ulykker like før og like etter en ferie, sier Møller Nielsen.

Gjenoppfrisk sikkerheten

Dansk Byggeri, som er bransjeorganisasjonen for 6000 virksomheter med 70 000 ansatte, oppfordrer derfor medlemmene til å innkalle til samlinger etter ferien for å gjenoppfriske sikkerheten. Og behovet for å ha ekstra god kontroll er steget, fordi den danske fellesferien er avskaffet til fordel for en mer fleksibel fordeling av ferieukene.

Dette opplever Pia Enemærke, arbeidsmiljøsjef i entreprenørvirksomheten HHM med 150 ansatte, hvorav 110 er håndverkere.

– Ferien strekker seg jo ikke lenger over tre uker, men kanskje over seks-sju uker, da bemanningen på byggeplassen blir skiftet ut, både for håndverkere og ledelse. Da er risikoen til stede for at ting kan skje, sier hun.

Første dag farligst

Det danske arbeidstilsynet har tidligere slått fast at første dag på en ny arbeidsplass er den farligste. 356 ulykker blev anmeldt på den første dagen av ansettelsen i fjor. Men det finnes ingen ulykkesstatistikk for første dag etter ferien.

(avisen.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS