Sørenga-Backe

Spar millioner i yrkesskadeforsikring

De flinkeste store bedriftene på HMS kan årlig spare seks millioner kroner i yrkesskadeforsikring, viser en beregning fra Gjensidige.

Publisert

Backegruppen hadde tidligere høye skadefrekvenser og skadeutbetalinger i yrkesskadeforsikring. Bedriften bestemte seg for å ta grep i HMS-arbeidet. I løpet av fem år falt skadehyppigheten og skadeutbetalingene dramatisk. Dette førte til et solid fall i premien for yrkesskadeforsikring, som sparte bedriften for 6 millioner årlig.(Foto: Jan Tveita)

HMS i næringslivet er for mange et lite prioritert område, noe vi stadig ser tragiske eksempler på. Særlig er fallulykker vanlig. I næringslivet forårsaker yrkesskader tap av helse og liv for ca. 1,1 milliard kroner hvert år. Det er mye å ta tak i på den skadeforebyggende fronten. Gjensidige mener at HMS-arbeid definitivt lønner seg.

Ledelsen må med

For at en satsing på HMS skal lykkes, må det prioriteres fra toppledelsen. En underskrift på at Internkontrollen og prosedyrene er kjent, skaper ikke sikkerhet, det plasserer bare ansvaret. Det er menneskene i bedriften som skaper sikkerhet hver dag. Det viktigste er involvering av ledere og medarbeidere på alle nivåer i HMS-arbeidet kombinert med stor tålmodighet: Lag realistiske og tydelige HMS-mål – en nullvisjon kan virke mot sin hensikt.

Lag en takhøyde som tillater å utfordre etablerte sannheter - sånn gjør vi det hos oss er ikke alltid beste praksis.

Pass på kollegene dine

Bruk egne krefter i HMS-arbeidet, men søk hjelp når du trenger det. Bygg en robust arbeidspraksis som innebærer at vi advarer kolleger som arbeider i områder med for dårlig sikkerhet, tenker gjennom den sikkerhetsmessige delen av arbeidet før vi starter opp og avbryter arbeidet hvis arbeidet kan føre til en ulykke.

HMS er for deg - ikke myndighetene

Gjør HMS-arbeidet for din egen del – ikke for å tilfredsstille tilsynsmyndighetene.

Unngå byråkrati, men lag prosedyrer og sjekklister som blir til bedriftens hukommelse.

Samkjør HMS-arbeidet med bedriftens beslutningssykluser for drift og økonomi. Godt vedlikehold av bygninger, maskiner og prosessanlegg er noe av det viktigste du gjør.

Husk at risikoanalyser har sine begrensninger – utløsende årsak i mange store ulykker ble aldri fanget opp av analysen som følge av kompleksiteten i for eksempel industrielle anlegg.

(Gjensidige)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken!Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS