Svindel

En kollega kan godt være svindler

Vi aksepterer at kollegaen på jobben kan ha vært svindler og bedrager, men vi aksepterer ikke tidligere voldsmenn og seksualforbrytere, viser dansk undersøkelse.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Vi har ingenting imot å arbeide sammen med svindlere og bedragere. Dette sier et overveldende flertall i en dansk meningsmåling, gjengitt av avisen.dk.

Hele 81 prosent er enten positive eller uberørte av å arbeide sammen med noen som er dømt for økonomisk kriminalitet. Til gjengjeld er en tidligere seksualforbryter og voldsmann ikke akseptert som kollega. Flere enn seks av ti sier nei takk til å dele arbeidsplass med den type tidligere kriminelle.

Den danske spesialisten i arbeidspsykologi, Einar B. Baldursson, mener at tallene er uttrykk for at vi ikke bare aksepterer økonomisk svindel, men tvert imot ser det som et tegn på høy status.

Vold er uakseptabelt

– Vold forbindes med en begrenset selvkontroll, og at man kan være en direkte trussel for andre. Så vi ser ned på folk som bruker vold. Derimot ser vi opp til folk som bedrar andre velfungerende mennesker i rent økonomiske saker.

– Så vi har en tendens til å inkludere folk, som begår økonomisk kriminalitet. Kanskje vi til og med beundrer dem litt i det skjulte, mener Baldursson.

Vi ser gjennom fingrene med svindlere

Studieleder på sosiologi i Aalborg, Michael Hviid Jacobsen, supplerer. Han mener, at vi ser gjennom fingrene med svindel og bedrag på grunn av vårt polstrede velferdssamfunn, som han kaller det.

Selektiv tilgivelse

– Vi har nok en meget selektiv tilgivelse. Vår tilgivelse innebærer nettopp at det er noen ting som er tilgivelige, for eksempel mindre former for økonomisk lovbrudd. Derimot betrakter vi andre forhold som desidert utilgivelige. Seksuelle overgrep, vold og den slags, sier han.

– I et rikt velferdssamfunn som det danske med et høyt skattetrykk, har vi vanskelig for å se at økonomiske kriminalitet direkte skader oss selv. Det er som regel bare hvis det er tale om en eiendomsmekler som snyter en konkret navngitt klient, eller et firma som svindler en kunde at vi kan forholde oss til det. Det er også derfor at svart arbeid for mange er litt ok, mener Michael Hviid Jacobsen.

(avisen.dk)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS