Arbeid-og-kaffe

Kaffe mot kreft?

Kan daglig kaffedrikking bidra til å beskytte oss mot ulike former for kreft? Nytt forskningsarbeid styrker oppfatningen om en forbindelse, skriver forskning.no.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox.com)

Forskere ved University of Utah har gått gjennom ni studier på feltet. Personer som drakk koffeinholdig kaffe daglig, hadde 39 prosent lavere risiko for kreft i nakke/hode, enn de som avsto fra den sorte drikken, antyder forsøkene i gjennomgangen. Forbindelsen var sterkest hos dem som drakk minst fire kopper daglig, ifølge et presseskriv fra American Association for Cancer Research.

I utkastet til nye norske kostråd blir 3-4 kopper daglig omtalt som et moderat inntak for voksne.

– Det er fullt mulig at det ligger noe i assosiasjonene om kaffedrikking og redusert risiko for kreft. Men ennå er det vanskelig å si noe bastant om hvilken rolle kaffe kan spille i forebyggingen av slik sykdom, sier professor Christian A. Drevon ved Avdeling for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo, til forskning.no.

En unik drikk

De siste årene er det publisert flere studier som peker mot at koffeinholdig kaffe kan bidra i positiv retning hva angår kreft. Blant disse finner vi den nye amerikanske metastudien, fra University of Utah, som er publisert i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

– Dette er typisk resultater som genererer hypoteser, man finner en assosiasjon, og så er det en mulighet for at videre undersøkelser og studier kan bringe forskerne nærmere en årsakssammenheng, sier Drevon.

I desember 2009 rapporterte forskere fra Harvard University at mennene som drakk mest kaffe i deres studie, hadde 60 prosent lavere risiko for å utvikle aggressive former for prostatakreft, enn menn som ikke drakk noe kaffe. I januar i år antydet en annen studie i Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention en redusert risiko for hjernesvulst, opplyses det i presseskrivet. Denne assosiasjonen ble funnet hos personer som drakk fire eller flere kopper kaffe, ifølge forskerne fra Imperial College i London.

Nærmere ett svar

Christian A, Drevon tror det vil være mulig å komme nærmere et svar på om kaffedrikking i vesentlig grad spiller en rolle i å forebygge kreft:

– Man bør nok ha litt begrensede forhåpninger, men muligheten er der med en systematisk tilnærmingen, originale tanker, skarpsynt epidemiologi og intelligente mekanistiske studier på dyr og celler.

– Dessverre er det ikke så mye forskningspenger i mat og ernæring, de går snarere til feltene sykdom og medikamenter.

– Ernæringsforskere har et problem med å få finansiert slike prosjekter, fordi det er få kommersielle interesser på feltet, sier Drevon til forskning.no.

Er det antioksidantene?

Nordmenn er blant dem i verden som drikker mest kaffe. Rundt halvparten av alle antioksidantene vi får i oss, kommer fra kaffe, opplyser Drevon.

Eksakt hva i kaffen som kan virke positivt mot kreft, er det likevel vanskelig å si noe om, fordi kaffe er en kompleks drikk. Den inneholder så mye mer enn antioksidanter.

– Kaffe inneholder stoffer som ingen andre matvarer inneholder. Det er slik sett en unik drikk. Noe av det spesielle med kaffe er den store mengden antioksidanter i drikken.

– Vi vet ikke sikkert om antioksidanter hemmer ulike former for kreft, men effekten de utøver i kroppen, kan være en mulig forklaring på assosiasjonene forskere ser i denne typen studier, sier Drevon.

Også negative effekter

Kaffe inneholder tusenvis av stoffer forskerne foreløpig ikke kjenner til.

– Det bader et helt univers av interessante molekyler i denne sorte drikken, sier Drevon.

Han påpeker at kaffe også har stoffer i seg som kan gi negative effekter på kroppens helse.

– Ett eksempel er diterpener, fettstoffer som med sin kjemiske struktur likner litt på kolesterol. Diterpenene har faktisk en enorm kolesteroløkende effekt, og dette er bakgrunnen for diskusjonen om kaffefett – og forklaringen på at vi anbefaler filterkaffe fremfor kokekaffe, sier Drevon.

– Filteret fjerner alt kaffefettet og dermed de kolesteroløkende stoffene, mens de aller fleste andre stoffene bevares i filterkaffe. Slik sett er presskannekaffe ett skritt tilbake, for med denne måten å brygge kaffe på har man ikke noe filter som fjerner diterpenene, legger han til.

(forskning.no)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut en gang i uken! Abonnér på HMS-magasinet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS