Ta deg en pause i ny og ne. Hjernen jobber bedre etter en avkobling.
– Korte pauser kan gjøre det lettere i hverdagen. Du fylles med energi etter bare noen minutter og føler deg våken og uthvilt, sier Synne Håkanlind til Tidningen Arbetsliv.
Hun er yogainstruktør ved Yoga för Alla i Göteborg, som brukes bl.a. ved rehabilitering av langtidssykemeldte.
Når hjernecellene har vært aktive under store deler av dagen, må de lades på nytt for at vi skal kunne håndtere nye inntrykk.
– Arbeider du intensivt trenger du hyppigere pauser. Ofte merker du selv når det trengs. Hjernen blir distré og kobler vekk fra det du driver med, sier hun.
Gi hjernen gode arbeidsvilkår. La den få sin hvile før den tvinger deg til det.
Frisk luft til kroppens byggestener
De fleste tar automatisk noen småpauser i løpet av dagen. De henter kaffe eller prater med en kollega. Vitsen med å ta en pause på tre til fem minutter er å stenge stresset ute og konsentrere seg om sin egen pust.
– Det viktige er å lære seg å roe ned raskt og konsentrere seg om nuet. Da går pulsen ned og pusten blir roligere. Batteriene lades ved at kroppen tar opp mer oksygen.
Mikropauser er effektivt uansett om målet er å øke kreativiteten, unngå spenningshodepine eller bare gire ned.
Det beste er om du har tilgang til et eget rom på jobben der du kan kan dempe lyset, koble ut telefonen og sitte så bekvemt som mulig.
– I mangel av et ”yogarum” kan du ta pauser ved skrivebordet eller på bussen. En person som er vant med mikropauser, er dyktig til å blokkere forstyrrende elementer.
Til å begynne med kan du gjerne skrive pausene inn i dagsplanen. Om mulig, helst til samme tid hver dag. Håkanlind foreslår å ta alt fra én mikropause i timen til fire om dagen, etter behov.
– Du vinner på å ta så mange småpauser som mulig. Har du veldig dårlig tid, kan det til og med holde at du bare strekker på deg.