Norske leverandører som i fremtiden skal kjempe om kontrakter for svenske offentlige oppdragsgivere, kan komme til å møte krav om å redegjøre for risikoforhold på sin arbeidsplass, melder ledernett.no.
Dersom lovforslaget blir vedtatt i Sverige må tilbydere dokumentere arbeidsmiljø og gi en skriftlig risikoanalyse for å være med i konkurransen.
Dette arbeidsmiljøkravet er nå fremmet i en offentlig utredning i Sverige. Kravet skal gjelde alle leverandører, og alle offentlige myndigheter i Sverige skal ha plikt til å stille slike krav, skriver doffin.no.
Tilbydere som ikke sender med slik skriftlig redegjørelse, skal etter forslaget avvises.
SOU 2009:97 ”Marknadsorienterade styrmedel på arbetsmiljöområdet” ble overlevert den svenske regjeringen i desember, og det er i denne utredningen vi finner forslag om arbeidsmiljøkrav i offentlige anskaffelser.
Kan utestenges fra konkurransen
Forslaget som gjelder offentlige anskaffelser, går ut på at en leverandør som ikke har utarbeidet en skriftlig risikobeskrivelse av forholdene på arbeidsplassen, skal utstenges fra konkurransen.
Risikobeskrivelsen er noe som følger av allerede eksisterende krav i dagens svenske arbeidsmiljøregler. Av den fremgår det at en arbeidsgiver har plikt til å undersøke risikoforholdene knyttet til arbeidsplassen.
Dersom forslaget går igjennom skal det inn i arbeidsmiljøloven – med en henvisning dit i loven om offentlige anskaffelser.
Arbeidsmiljø som konkurransefortrinn
Bakgrunnen for forslaget er at arbeidsmiljø er et viktig samfunnsanliggende, og at det dreier seg om å beskytte liv og helse. En av hensiktene med det nye lovforslaget er å gjøre arbeidsmiljø til et konkurransefortrinn.
Dermed vil arbeidsmiljøhensyn gjelde, ikke bare for innkjøper, men også for tilbyder.
Forslaget skal også gjelde for utenlandske arbeidsgivere som vil jobbe i Sverige. Forslaget om utestengelse fra videre konkurranse for tilbydere som ikke etterlever arbeidsmiljøkravet, er forankret i regleverkets bestemmelser om avvisning av dem som har gjort seg skyldig i alvorlige feil i sin yrkesutøvelse.