Juryen har bestått av partene i arbeidslivet (LO, NHO) og staten, i tillegg til direktøren ved AKAN kompetansesenter. Prisen ble overrakt av Svein Oppegaard, arbeidslivsdirektør i NHO.
AKAN-prisen er en anerkjennelse for godt rusmiddelforebyggende arbeid i bedriften, og er samtidig ment å være en motivasjon for alle som gjør en innsats på dette området i bedriftene.
Flere gode kandidater
Det har vært flere gode kandidater til AKAN-prisen for 2010. Prosessen fram mot å kåre en vinner har i år som tidligere vært utfordrende. Basert på tilsendt materiale, kontakt med virksomheten, samt AKAN kompetansesenters øvrige kjennskap til kandidatene, har juryen følgende begrunnelse for sin beslutning:
Juryens begrunnelse
Juryen har lagt vekt på at det rusmiddelforebyggende arbeidet i bedriften er klart forankret hos ledelse og ansatte, og inngår i det ordinære HMS-arbeidet. Det er flere grunner til at Avinor utmerket seg spesielt og dermed gikk av med seieren. Juryen fremhever særlig:
Bedriften er oppdatert på faglige endringer og justeringer i AKAN-modellen, men har samtidig gitt AKAN-reglementet sitt eget preg og tilpasset dette det moderne arbeidslivet og bedriftens egne aktiviteter. Dette er gjort på flere måter, blant annet ved at:
Klare forventninger
● Rustemaet er tydelig plassert innenfor en helsefremmende sammenheng ved å bli inkludert i medarbeiderundersøkelser og et livsfaseprosjekt med fokus på livsstil, kosthold og mosjon.
● Det er utarbeidet klare forventninger til ansatte i representasjonssammenheng (gråsoner).
● Det er utarbeidet klare forventninger til arrangører av arrangementer hvor det serveres alkohol, blant annet om alltid å tilby alkoholfrie alternativer og ivareta hensynet til eventuelle kulturelle og religiøse forhold.
Har ligget nede før
Årets vinner får prisen på tross av at AKAN-arbeidet – slik de selv beskriver det – har ligget nede inntil for få år siden. Det arbeidet som har skjedd i etterkant av denne passive perioden, er imponerende og har en uvanlig høy kvalitet, sett i sammenheng med hva som skjer i norsk arbeidsliv ellers.
Tar tid å bygge kultur
Juryen vil samtidig utfordre vinneren til å arbeide for å opprettholde det gode fokuset på rusmiddelforebygging over en lengre periode. Det tar lang tid å bygge gode kulturer, og de siste års økte fokus må antakeligvis opprettholdes over tid for at bevisstheten og åpenheten skal forankres skikkelig hos ansatte i alle deler av virksomheten, heter det i en pressemelding fra AKAN.
Ytterligere informasjon om AKAN kan også finnes på AKANs hjemmesider: www.akan.no.