Med et vinter-OL som ruller i vei til langt på natt på TV kan sportsinteresserte lett få for lite søvn. Hvis du sover dårlig blir det vanskeligere å konsentrere seg på jobben og du er mer utsatt for ulykker.
Med en kontorjobb er du stort sett skånet for fysiske farer, men jobber du i industrien, kan søvnmangel være risikabelt.
God søvn er livsviktig både for å orke og for å føle seg vel. Dessverre blir søvnproblemer vanligere jo eldre vi blir. Det forekommer også oftere blant kvinner. Omtrent hver tredje person har fra tid til annen søvnproblemer.
Dårlig søvn antas å være en bidragende årsak til flere av dagens folkesykdommer, som diabetes, hjerte- og karsykdommer, depresjon og utbrenthet. God søvn er like viktig for helsen som mosjon og sunn mat.
De fleste voksne behøver mellom seks og ni timers søvn hvert døgn for at hjernen skal få hvile, innhente seg og bearbeide inntrykk. Men du visste kanskje ikke at søvn også styrker skjelettet og immunforsvaret? For barn og ungdom trengs søvnen for å vokse.
De vanligste årsakene til søvnproblemer er ytre støy, f.eks. fra trafikk, snorking, stress eller uro. Den som sliter med søvnen kommer ofte inn i en ond sirkel. Bekymringen for ikke å få sove gjør at vi blir stresset, noe som gjør det enda vanskeligere å falle i søvn.
Hvis trøttheten bunner i TV-titting alene, kan du forhåpentlig lett gjøre noe med den. Men for alle som sliter med søvnproblemer er det verre.
Et godt råd er at du går og legger deg og står opp til omtrent samme tid uansett hvordan natten har forløpt. Det er viktig at du bruker den samme døgnrytmen også i helgene.
Et annet tips er å bruke sengen kun for å sove, ikke for å lese, spise eller se på TV. Det er også viktig at du roer deg ned i timene før leggetid. Ikke driv med husarbeid som støvsuging, vask, skifte av sengetøy og liknende. Unngå oppkvikkende midler som kaffe, te eller appelsiner. Melk og bananer kan derimot være gunstig.