Erdetfarlig_238x194

Lettere å velge helsevennlig

Planlegger du å pusse opp? Bytte ut den gamle mobilen? Kjøpe inn hvitevarer eller tekstiler på jobben? Bruker du impreg­nerte klær? På et nytt nett­sted kan du nå selv finne ut hvordan du skal unngå farlige stoffer.

Publisert

www.erdetfarlig.no heter det nye nett­stedet til Klima- og forurens­nings­direktoratet (Klif). Der kan du sjekke hva du må passe på når du skal male og få svar på om mygg­middel egentlig er farlig. Det er Dagsavisen som melder dette.

erdetfarlig.no er et samarbeid mellom Klif, Mat­tilsynet, Miljø­merking, Forbruker­rådet og Grønn Hverdag. Redaktør­ansvaret ligger hos Klif.

Les også: En av tre ansatte får ikke opplæring i farlige kjemi­kalier. 800 dør årlig i arbeids­livet

Hjelpe forbrukerne

Seks av ti nordmenn synes de får for dårlig infor­masjon om helse- og miljø­farlige stoffer i forbruker­varer, ifølge Klif.

Nettsida tar for seg alle typer forbruker­produkter. Den viser hvordan du kan velge grønt, hva som er versting­stoffene og hvor du skal gjøre av farlig avfall.

Her er oversikt over masse produkter vi bruker privat så vel som på jobb.

Les også: Forskere betales for å så tvil om stoffenes farlighet

"

Utdrag fra erdetfarlig.no, laget av Klima- og forurensnings­direktoratet sammen med Mat­tilsynet, Forbruker­rådet, Grønn Hverdag og Miljø­merking.

Litt hjelp å få av etikettene

Salgskonsulent Christopher Helland ved Oster­haus­gaten Farge­handel i Oslo holder fram et malings­spann.

– Du kan se her hvor mange farlige stoffer det er per liter, sier han og peker på spannet. «30g/liter». Det er den minste dosen farlige stoffer som er å få i maling, forklarer Helland.

– Den inneholder bare myknere, for å gjøre den mulig å arbeide med. For noen ytterst få kan den likevel være allergi­framkallende, sier han.

Denne malingen er vannbasert. Skal du ha oljemaling, må du også ha white spirit til å rense med. (Journ. anm.: Skal du rense pensler, kan du like gjerne bruke matolje, f.eks. rapsolje. Men ikke hell gørra i vasken etterpå, hvis du kan unngå det.)

Les også: Nye regler for farlige stoffer (pr. 8. juni 2009 og REACH innført i Norge

Skumlest i butikken

Helland viser fram en flaske white spirit. Det står «3-1» på den. Tretallet betyr at dette er et ganske skummelt produkt, for det er rangert på en skala fra én til fem. Siste del av koden, «-1», er som pluss- og minus­karakterene vi fikk på skolen, forklarer Helland. Innholdet på flaska står altså til en svak treer.

Det aller skumleste produktet han har i butikken, er malings­fjerner. På den står det «5».

– Den er fantastisk å bruke til det den skal brukes til, men altså veldig helseskadelig, sier Helland.

Tas opp i kroppen

Det avdekkes jevnlig farlige stoffer i norske butikk­hyller som ikke skulle vært der. Det er sjelden ett enkelt helse­farlig stoff gjør folk akutt syke. Men stoff tas opp i kroppen og føyer seg til andre farlige stoffer vi får i oss. Det forskes på i hvilken grad denne cocktailen kan redusere frukt­barheten, føre til kreft, påvirke arve­stoffet og svekke immun­forsvaret.

Vil ha krevende kunder

Norsk lov gir kunder rett til å vite om en vare inneholder helse- og miljøfarlige stoffer. Hvis alle bruker forbruker­makta si og spør i butikken, kan vi få mer miljø­vennlige produkter, mener Hambro. Det går ikke å detalj­regulere alle stoffer, for det pøses stadig ut nye stoffer på verdens­markedet, påpeker hun.

Derfor må butikkene presses til å under­søke hva de selger, mener Hambro. Hvis du ikke får svar i butikken, kan du sende brev og kreve informasjon. På Erdetfarlig.no ligger det brevmaler.

Kilde: Verstingjakta blir lettere (Dagsavisen)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrevsom blir sendt ut en gang i uken! Abonner på HMS-magasinet og få seks utgaver i året.

"
Powered by Labrador CMS