Datamus cb555774 S

Egen dag for musearmer

Først­kommende søndag markeres den inter­nasjonale muse­arm­dagen for 10. gang på rad. Benytt dagen til å gjøre noe med muse­smertene som plager omtrent halv­parten av alle norske arbeids­takere!

Publisert

Lise Ødgren.

- Har du ennå ikke tatt plagene dine på alvor, er dette dagen å begynne med det. Faktum er at nesten halvparten av oss nordmenn opplevde muse­plager bare i løpet av det siste året, sier Lise Ødgren i Contour Design.

- Det er urovekkende mange – særlig med tanke på at mange kan gjøre små endringer for å minimere eller ta bort plagene. Jeg oppfordrer alle til å benytte musearm­dagen til å vurdere om arbeids­plassen er riktig utformet og med det riktige verktøyet du trenger for å jobbe best mulig.

Les også: 10 gode råd for å unngå musearm

Ta vare på kroppen

"

Flere faktorer på­virker om vi får PC-plager eller ei, som indi­viduelle for­skjeller, belys­ning, syn, selve utstyret på data­arbeids­plassen, arbeidets art og varighet, og følelsen av mestring.

Musearmdagen – eller Inter­national RSI-day – ble markert for første gang i Canada for over ti år siden for å sette fokus på muse­problemet og aktuelle løsninger.

Contour Design, som utvikler og leverer RollerMouse-produktene for kontor­arbeids­plasser, gjennomførte nylig en norsk under­søkelse for å avdekke omfanget av og opplevelsen av ubehag og smerter forbundet med bruk av pc og mus.

Den avdekket at hele 43 prosent har opplevd plager bare det siste året. Selv om det finnes enkle måter for både å forebygge og bli kvitt smertene - ifølge Contour Design - svarer allikevel nesten 3 av 10 at de ikke har gjort noe som helst for å bli kvitt smertene.

– Det er synd å se at så mange som 28 prosent velger å leve med plagene sine, når det er så lite som skal til for å bli helt frisk. Det er nettopp derfor det er viktig å ha en dag som setter dette på dagsorden – for å minne oss på å ta vare på kroppen

- Med risiko for nedsatt arbeids­mengde og syke­fravær er det i alles interesse å gjøre noe med det. Det er viktig å huske at ingen er tjent med at du ikke tar signalene kroppen sender på alvor, sier Ødgren.

Les også: Nakke­smerter gir mindre presisjon i armbevegelsene

Forebygging ved hjelp av tilpassing

Stadig flere rammes av musearm – noe som etter hvert har utviklet seg til å bli en folkesykdom.

Les også: Det er ikke musa som er hoved­årsak til de fleste smertene, men helheten i arbeids­situasjonen

Til tross for at leger og eksperter fraråder å bruke mer enn fire timer foran en data­maskin hver dag, er dette utenkelig for hele 83 prosent av oss, ifølge under­søkelsen fra Contour Design.

Derfor er det i følge Lise Ødgren desto viktig å fokusere på forebyggende tiltak som å tilpasse arbeids­plassen til den enkeltes behov.

– I tillegg til godt utstyrt og tilpasset arbeids­plass, er det også viktig å passe på seg selv. Ta korte pauser hver time og pass på å få beveget deg litt i løpet av dagen. Hent en kopp med kaffe eller sørg for at printeren er plassert slik at du må gå litt for å hente utskriftene dine.

– Samtidig er en tilpasning av arbeids­plassen en enkel, men viktig, del av løsningen. Det som fungerer for dine kollegaer – fungerer ikke nødvendigvis for deg. Ved å benytte seg av tilpasset datautstyr slipper du unna en del unødvendig belastning og slitasje, sier Lise Ødgren.

Kilde: Pressemelding fra Coxit Public Relations og Contour Design

Les også: Forskning fra slakteri kan redusere musearm

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrevsom blir sendt ut en gang i uken! Abonner på HMS-magasinet og få seks utgaver i året.

"
Powered by Labrador CMS