– For bare få år siden ble folk med tatoveringer ansett som litt tvilsomme arbeidstakere. Dette har endret seg mye. Vi ser lite av slike holdninger nå, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco.
Han mener arbeidsgivere flest har fått med seg at tatoveringer er blitt svært vanlig.
– Tatoveringer kan sitte på hvem som helst og kan ikke brukes i vurderingen av en jobbsøker. Tatoveringer har ingen sammenheng med hvilken fagkunnskap folk har, og hvordan de utfører arbeidet sitt. Store tatoveringer skaper sjelden problemer i jobben, mener han.
– Vanligvis skjules jo store tatoveringer under klærne, og da spiller det ingen rolle.
Vekker reaksjoner
Adecco-sjefen mener likevel at folk bør tenke over hvor på kroppen de tatoverer seg.
– Synlige tatoveringer på hendene, oppover halsen eller i ansiktet kan vekke reaksjoner. Men det kommer veldig an på hvilken type jobb du ønsker deg. I jobber der du skal ha mye kontakt med kunder og representere bedriften, kan store og synlige tatoveringer skape konflikter.
– Ikke alle serveringssteder liker at ansatte er tatovert oppover legger og armer. Og i en hotellresepsjon er det gjestene som skal stå i sentrum, ikke en oppsiktsvekkende tatovering.
Helsevesenet
– På sykehus og sykehjem er terskelen høyere for å akseptere store og synlige tatoveringer. Typen tatovering spiller også inn.
– Tatoveringer med diskriminerende ord eller aggressive tatoveringer som utstråler hat, blir ikke tolerert. Her gjelder de samme grensene som ellers i samfunnet, sier Øwre-Johnsen.