Mer enn hver tredje julebordgjest har opplevd at jobbtilstelningen har endt i et mer eller mindre fylleslag. Med høy promille kan det også lettere oppstå skader eller slagsmål.
– Når vi nå er midt inne i julebordenes høysesong, er det greit å minne om at vi bør være litt forsiktige. Det er lett å glemme i kampens hete at vi kan bli noe overivrige. Da kan det fort bli fall fra stiletthøyde og andre kjente julebordsskader, sier Jon Berge, informasjonssjef hos If Skadeforsikring.
Ta vare på hverandre
Han oppfordrer både erfarne og uerfarne julebordsdeltakere om å hygge seg, men ber samtidig om at alle passer ekstra på kolleger og venner – spesielt nå som det er ekstra kaldt ute. For Ifs nye undersøkelse viser helt klart at mange julebord utarter seg i noe uheldig retning.
● 27 prosent har opplevd overstadig berusede folk på eget julebord.
● 14 prosent har opplevd folk så beruset at de er ute av stand til å ta vare på seg selv.
● 7 prosent har opplevd deltakere som har skadet seg selv.
● 4 prosent har opplevd deltakere som har skadet andre.
● 4 prosent har opplevd at sykebil/lege er blitt tilkalt.
● 1 prosent har opplevd at julebordet er blitt avbrutt p.g.a. uroligheter.
Menn mer utagerende
Ærligheten er også stor i undersøkelsen. Mer enn dobbelt så mange menn (22 prosent) som kvinner (9 prosent) svarer at de selv har opplevd å bli overstadig beruset på firmajulebord.
– Dette gjenspeiles nok også i skadetypene vi ser her. Skadene hos menn oppstår gjerne i tilknytning til slåssing, mens blant kvinner er det fallskader som dominerer, sier Berge
Mer spesifikt er den typiske julebordsskade brudd eller leddbåndsskade i ankelen til kvinner, skader som gjerne oppstår under dans på høye hæler. De største og mest alvorlige skadene skjer på veien hjem, som regel knyttet til voldsepisoder eller trafikkulykker.
Sjefen får med seg alt
Undersøkelsen avdekker også at sjefen får med seg det aller meste. Kun to prosent av den øverste ledelsen i norske firmaer sier de har blitt overstadig beruset på eget julebord. Med mellomlederne er det verre, der 14 prosent har fått en akevitt eller to for mye.
– Å si noe uheldig til sjefen er en ting. Langt verre er det dersom du skulle havne i en alvorlig ulykke. Husk på varme klær, godt fottøy og rikelig med refleks til hjemturen på sleipe vinterveier. Mange ender opp med å gå, for det er ikke like enkelt å få taxi midt i den mest hektiske julebordssesongen, sier informasjonssjef Jon Berge i If Skadeforsikring.