Bare en av fire nordmenn tror innføring av seks timers arbeidsdag vil føre til redusert sykefravær. Vi har heller ingen stor tro på at kortere arbeidsdag vil gjøre oss mer produktive, går det fram av en undersøkelse Xtra personell har foretatt.
Tine Heimdal har positive erfaringer med sekstimersdag. (Foto: Øystein Syrstad/TINE)
25 prosent av de spurte tror sykefraværet ville blitt redusert, mens 57 prosent tror det tvert imot ville økt med sekstimersdag.
Kvinner er noe mer positive enn menn, og det er de yngste som har størst tro på tiltaket. I gruppen over 60 år tror bare 14 prosent av de spurte at sykefraværet deres ville blitt redusert.
Kom-i-form
– Tallene viser at den positive effekten enkelte påstår sekstimersdagen vil gi, i beste fall er tvilsomme. For å få ned sykefraværet tror jeg det er langt viktigere at arbeidsgiver ser på konkrete helsefremmende tiltak. Jeg er for eksempel overbevist om at gode tilbud om trening og fysisk aktivitet gir langt større effekt til en mye lavere kostnad. I Xtra personell ser vi meget positive resultater av Kom-i-form-programmet vi tilbyr våre ansatte. Jeg kan varmt anbefale slike tiltak for andre bedrifter også, sier daglig leder Kristian Fæste i Xtra personell.
Bank mest positive
Det er ansatte i bank- og finansbransjen som har størst tro på at sekstimersdagen vil gi positive effekter. Her tror 40 prosent av de spurte at sykefraværet deres ville blitt redusert med seks timers arbeidsdag. I motsatt ende av skalaen finner vi ansatte i IT-bransjen og i serviceyrkene. Bare hver femte ansatte i disse bransjene tror sekstimersdagen ville redusert sykefraværet.
Halvparten av de bank- og finansansatte tror også at de ville blitt mer produktive på jobb dersom arbeidsdagen ble redusert til seks timer. Men igjen er de på kollisjonskurs med resten av befolkningen. Bare tre av ti nordmenn tror sekstimersdagen ville gjort oss mer produktive.
Yngste mest positive
Også her er de yngste mest positive. Mens bare 15 prosent av de eldre tror produktiviteten ville økt, er tilsvarende tall 37 prosent for aldersgruppen under 39 år. Kvinner er også langt mer positive enn menn, med 38 mot 25 prosent.
Bransjeavhengig
– Det er liten grunn til å prioritere sekstimersdagen som tiltak, dersom vi legger disse tallene til grunn. Men i noen bransjer kan det kanskje fungere. For eksempel tror jeg det kan bidra til økt rekruttering i helsevesenet, noe vi vet det vil bli stort behov for i årene som kommer.
– Men arbeidstakerne forstår at det blir vanskelig å beholde samme lønn som i dag dersom arbeidstiden går ned. Samtidig vet de at kravene fra ledelsen til produktivitet og effektivitet antakelig vil øke. Det tror jeg kan forklare den lunkne mottakelsen sekstimersdagen får i undersøkelsen, sier Fæste.
Den landsrepresentative undersøkelsen ble gjennomført av InFact 29. oktober. 1026 personer ble intervjuet over telefon. Her kan du finne tallene i undersøkelsen: