Lederstilen er det som er viktigst for å forbedre om de ansatte skal få bedre helse. Det fremgår av studien.
Forskeren Malin Lohela har, som en del av en kommende doktorgradsavhandling, undersøkt forandringer av ulike psykososiale faktorer i arbeidsmiljøet for å se hvordan de kan påvirke arbeidstakernes helse.
Undersøkelsen bygger på spørsmål til rundt 1200 personer fra fire industrivirksomheter, både verkstedsansatte og funksjonærer.
Deres arbeidsmiljø og helse ble vurdert med 3,5 års mellomrom. Undersøkelsen bygger på deres egne, selvopplevde svar. Resultatet viser at fire faktorer har en tydelig påvirkning på de ansattes helse: Foruten lederstilen gjelder det også hvor engasjert den ansatte er i arbeidet, det sosiale klimaet på jobben og spenninger i arbeidet.
Da de ansatte i undersøkelsen syntes at lederstilen hadde blitt bedre i løpet av de drøye tre årene, ble deres forbedret med omtrent 30 prosent.
Omtrent samme endring, men med motsatt fortegn, ble målt i de tilfellene der sjefene var blitt dårligere.
– Vi spurte om rettferdig og oppmuntrende lederskap, om de ansatte fikk støtte i sin utvikling, fikk delta i beslutninger og om de ble oppmuntret til å si fra om noe var feil, forklarer Malin Lohela.
Konklusjonen er at om virksomheter konsentrerer seg om disse fire faktorene, så er det mulig å forbedre de ansattes helse. Dessuten tjener organisasjonen på det, viser undersøkelsen.
Malin Lohela skal nå forske videre og blant annet undersøke om og hvordan psykososiale arbeidsmiljøfaktorer påvirker produktiviteten. Resultatet skal publiseres i tidsskriftet Journal of Occupational and Environmental Medicine.