Spinning

Verdens aktivitetsdag

10. mai er det klart for Verdens aktivitetsdag. Dagen markeres i Norge for tredje gang.

Publisert

Verdens helseorganisasjon står bak, og årets tema er fysisk aktivitet som behandling. Helsedirektoratet oppfordrer norske kommuner til å markere dagen. Denne helgen går rundt 100 arrangement av stabelen.

- Det kan være krevende å endre vaner, og for veldig mange er den største terskelen bare å komme i gang med fysisk aktivitet, sier Henriette Øien, avdelingsleder i Helsedirektoratet.

Hjelp over dørstokkmila

Mange trenger litt ekstra drahjelp, og nå kan du få hjelp til nettopp dette i ca. 50 norske kommuner. Disse kommunene har etablert frisklivssentraler der NAV, leger og annet helsepersonell kan henvise pasienter til fysisk aktivitet, kostholdskurs og røykeslutt. Fysioterapeuter på frisklivssentralene sørger for tett oppfølging. Ved å bruke motivasjonssamtaler får alle hjelp til å finne aktiviteter de liker og på sitt nivå, avslutter Øien.

Noen eksempler er stavgang, spinning, turgrupper og så videre. Foreløpig finnes dette tilbudet i et utvalg kommuner i Nordland, Buskerud, Vest-Agder, Oppland, Troms, Finnmark og Vestfold.

Mindre piller - mer aktivitet

- En av de sterkeste effektene av fysisk aktivitet som vi kjenner til, er på sukkerstoffskiftet, sier Sigmund A. Anderssen, leder av Nasjonalt råd for fysisk aktivitet. Å gå fra å være inaktiv til å gå 30 minutter om dagen, kan bety mye for helsa. Det vil gi god effekt på mange ting, blant annet type 2- diabetes og høyt blodtrykk. Det er også viktig for muskel, skjelett og leddehelsa, avslutter Anderssen.

God effekt

Rundt 200 000 nordmenn har type 2-diabetes. Regelmessig fysisk aktivitet vil gjøre det lettere å regulere blodsukkeret, ofte uten bruk av medikamenter. For dem som har økt risiko for å få type 2-diabetes, vil økt fysisk aktivitet og omlegging av kostholdet være vel så effektivt som å ta medisiner. I en finsk undersøkelse ble forekomsten av type 2 - diabetes i gjennomsnitt redusert med 58 prosent hos forsøkspersonene som la om levevanene sine.

Aktivitetshåndboken

Aktivitetshåndboken ble gitt ut av Helsedirektoratet tidligere i vår. Her finner helsepersonell og andre grundig dokumentasjon om effekten av fysisk aktivitet i forebygging og behandling. Den omhandler 33 diagnoser, og vi håper at boken vil bli et nyttig verktøy for helsepersonell i arbeidet med å gi råd og veiledning om fysisk aktivitet overfor ulike pasientgrupper. Les mer om aktivitetshåndboken her: http://www.helsedirektoratet.no/fysiskaktivitet/mindre_piller

Powered by Labrador CMS