NITO advarer mot en stadig økende bruk av overtid i nedgangstider. Organisasjonen er bekymret for både overtidsbruk og arbeidsmiljø etter endt nedbemanning.
Enkelte slutter etter nedbemanningen, på grunn av dårligere arbeidsmiljø og for mye stress.
I dag jobber seks av ti lønnet eller ulønnet overtid i ukentlig. Av disse jobber minst én av tre minst seks timer i uken. Overtid er mest utbredt blant de yngste.
Erlend Aarsand, seniorrådgiver i NITO, mener de stadige nedbemanningene kan være en av grunnene til den økte overtidsbruken.
- Vi har opplevd en markant stigning i antall virksomheter som nedbemanner. Vi får også flere henvendelser fra tillitsvalgte hvor de bekymrer seg for sterkt økende arbeidspress etter nedbemanning.
Når virksomheter nedbemanner etter konkurranseutsetting, blir det som regel færre ansatte som skal løse færre oppgaver. Men når virksomhetene nedbemanner som følge av akutt dårlig økonomi, må gjenværende arbeidsstokk i hovedsak løse de samme arbeidsoppgavene som tidligere. Da øker overtidsbruken. Dette skjer både i privat og offentlig sektor.
NITO illustrerer med et mellomstort selskap som skulle kutte 50 prosent av arbeidsstokken i løpet av april, etter pålegg fra sine utenlandske eiere. I slike situasjoner er det viktig at de tillitsvalgte forsøker å bremse nedbemanningsprosessen, både av hensyn til de overtallige, de gjenværende ansatte og ikke minst for den videre drift.
Det er viktig at et nytt organisasjonskart kommer på plass før de overtallige velges ut. Ellers blir det umulig å ta stilling til om den nye organisasjonen er i stand til å utføre arbeidsoppgavene sine innenfor forsvarlige rammer for de gjenværende ansatte.
Undersøkelser tilsier også at mange av de gjenværende ansatte sier opp etter slike prosesser.