Svensk helsepersonell meldes stadig oftere til klageorganer. I enkelte tilfeller har leger og sykepleiere til og med blitt trukket for retten. Nå stilles det spørsmål ved om det personlige ansvaret er for stort.
Dette melder det svenske nettstedet Suntliv.nu, som har kommuner og fylkeskommuner som sin målgruppe. Idet dette skrives er en narkoselege i Stockholm tiltalt for drap, mens en omsorgsarbeider i Värmland er tiltalt for å ha forvoldt en annens død etter å ha holdt fast en psykisk syk pasient som senere døde.
Det forekommer også trusler om domstolsprosesser, som i et tilfelle der anklager sa han var beredt til å anklage jordmødre som skriver ut p-piller til mindreårige for medvirkning til voldtekt.
Kjenner sine rettigheter
- Folk er blitt mer opplyste, ikke minst via nettet, og kan regelverket veldig godt, ofte bedre enn helsepersonellet. Det er sannsynlig at anmeldelsene vil øke i antall fremover, mener Ulf Fröberg, sjefjurist ved Institutet för medisinsk rätt.
- Også økende press i helsesektoren kan bidra til å gi flere anmeldelser, sier Carita Fällström, fagforeningsjurist i Vårdförbundet.
Ingen av dem tror det reelt har blitt flere saker i den senere tid, men mener media er blitt hardere på å lete etter slike saker.
Stiller spørsmål ved ansvarsfordeling
I Sverige er det slik at selv om stress eller systemfeil ligger bak, er det arbeidstakeren som er ansvarlig. Både Vårdförbundet og Läkarförbundet fremhever at det er urimelig at enkeltansatte skal kunne straffes for hendelser som kan være koplet til systemproblemer.
Mange tar nå til orde for at arbeidsgiverens ansvar må økes.
I Sverige anslår Socialstyrelsen at ca. 100 000 pasienter skades og 3000 dør på grunn av feilbehandling årlig. Klagenemnden HSAN fikk drøyt 4600 klager i løpet av 2008.