Kvinner-og-arbeidsmiljø

Et bedre arbeidsmiljø reduserer sykefraværet

Et bedre arbeidsmiljø kan være en vellykket måte å redusere sykemeldingene på.

Publisert

Forskningen viser at vi kan påvirke sykefraværsatferd. (Ill. foto: PangPang)

Bedre arbeidsmiljø bør være et godt alternativ til strengere kriterier for sykemelding og reduserte sykepenger, viser en avhandling i folkehelsevitenskap ved universitetet i Karlstad.

Det høye nivået på sykemeldinger og førtidspensjoneringer i Sverige på 1990- og 2000-tallet er uakseptabelt for samfunnet, skriver forskning.se.

Marginaliserte grupper

For samfunnet betyr sykemeldingene kostbare produksjonstap, og på individnivå risikerer store grupper å bli marginalisert på arbeidsmarkedet. Sykemeldinger er både et folkehelseproblem og et samfunnsøkonomisk problem. Derfor er det gunstig fra både et menneskelig og et samfunnsøkonomisk perspektiv å få mer kunnskaper om hva som påvirker sykefravær.

Ulike forklaringsmodeller

- Avhandlingen viser at vi trenger ulike forklaringsmodeller for å øke kunnskapene om sykefraværsarbeidet: Veien inn i sykefraværet, tilbakeføringen til arbeidslivet eller til sykepenger, sier Lars-Gunnar Engström, doktor i folkehelsevitenskap.

- Den viser også at vi kan påvirke sykefraværsatferd. Avhengig av hvilke veier vi velger for velferdspolitikken, finnes det andre midler enn å redusere sykepengene og lage strengere kriterier for å bli sykmeldt. Det kan for eksempel være å forbedre arbeidsmiljøet og lette tilgangen til rehabilitering.

Tre aspekter ved sykemelding

Hovedformålet med studien har vært å belyse mulige faktorer som kan forklare årsakene til sykefravær. Den behandler tre ulike aspekter ved sykemelding: Faktorer som fører til sykemelding, faktorer som motvirker sykemelding og faktorer som fører til at arbeidsevnen gjenvinnes og fører den sykmeldte tilbake i arbeid.

Resultatene fra studien viser at både kortsiktige og langsiktige økonomiske incitament har betydning for utfallet av en sykemelding. Faktorer som kan tolkes som jobbkontroll, motvirker korttidsfravær. For kvinner kan følelsen av tilhørighet påvirke arbeidsnærværet.

Videre viser det seg at arbeidsmiljøfaktorer som anstrengte arbeidssituasjoner, arbeidstilfredsstillelse og fysisk arbeidsmiljø var viktige forklaringsfaktorer for sykefravær. Resultatene av studien tyder på at rehabilitering er et mulig effektivt instrument for å forbedre arbeidstakernes arbeidsevne og muligheter til å komme tilbake på jobb.

(forskning.se)

"
Powered by Labrador CMS