Stortinget kutter refusjon til fysioterapi drøye 400 millioner kroner og overfører pengene som frie midler til kommunene. Ekspertene tror kommunene vil bruke mindre penger på fysioterapi.
– Når en del av statens direkte subsidiering av kommunale fysioterapitjenester nå fjernes, og pengene i stedet overføres via rammeoverføringene, er det logisk at kommunene vil se på sine prioriteringer på nytt:
– Hvordan skal vi bruke kommunens penger til beste for våre innbyggere? Dette kan føre til mindre fysioterapi, men det behøver jo ikke nødvendigvis å være negativt for innbyggerne. De kan samlet sett få et bedre tilpasset kommunalt helsetilbud, sier professor Terje P. Hagen til bladet Fysioterapeuten.
Anerkjent helseøkonom
Hagen er professor ved UiO og leder Norges Forskningsråds femårige forskningsprogram om ledelse og organisering i helsetjenesten.
– Dersom kommunene vurderer dagens nivå innenfor fysioterapi som det korrekte, vil ingen omprioritering skje. Erfaringer fra andre sektorer taler for at endringene på kort sikt vil bli marginale. På lengre sikt tror jeg derimot det vil skje en endring mot mindre fysioterapi, fortsetter han.
Glemmeboken
Rådgiver Ingar Rolstad ved Ressurssenter for omstilling i kommunene (RO) sier det slik:
– Kommunenes mulighet til å prioritere opp eller ned forblir de samme. Forskjellen er at kommunen etter omleggingen vil forvalte en større del av det offentliges midler. Usikkerheten blir om de ønsker å bruke like mye penger på fysioterapi som i dag.
Ifølge Rolstad er det kun et spørsmål om tid før småkommuner ikke kan levere et forsvarlig helsetilbud.
– Allerede nå melder mange kommuner om bekymring for driftsrammen for helse og omsorg og opplever det som helt nødvendig å få utgiftene ned, sier Rolstad.