Det viser en kandidatundersøkelse fra NKS Nettstudier. Direktør ved NKS Nettstudier, Erik Brandt, mener det er ”helt bakvendtland”. Det er Absentia som melder dette.
– Det er nettopp i dårlige tider man burde styrke sine ansattes kompetanse. Etterutdanning representerer en mulighet for bedrifter til å skaffe seg et konkurransefortrinn i dårlige tider, sier Brandt til FriFagbevegelse.no.
90 % utdanner seg på eget initiativ
Undersøkelsen viser at antallet som begynner på studier på initiativ fra arbeidsgiver er halvert på et år, siden februar 2008. Nå går hele 90 % på skole på eget initiativ.
Skremmende, mener LO
– Skuffende, til og med litt skremmende. Det tyder på at mange arbeidsgivere ikke har forstått betydning av kompetanse i det moderne arbeidslivet, melder LO-sekretær Tor-Arne Solbakken overfor nettstedet.
– LO har fremmet en rekke forslag som har som intensjon å unngå passivitet under permitteringer og arbeidsledighet. I stedet må slike situasjoner brukes til en aktiv kompetansepolitikk knyttet til arbeidsplassen eller aktiv bruk av utdanning som arbeidsmarkedstiltak.
Det har også blitt færre arbeidsgivere som dekker etterutdanningen. I 2003 fikk 45 % av studentene utgiftene helt eller delvis dekket av arbeidsgiveren. Nå får bare 24 % slik dekning, ifølge NKS-undersøkelsen.