Arbeidsmiljø 2

Tenker kortsiktig i krise

Fi­nans­kri­sen har gjort le­de­re i ar­beids­livet kort­tenk­te. Fle­re har slut­tet å et­ter­utdanne sine med­ar­bei­de­re.

Publisert

Det vi­ser en kan­di­dat­un­der­sø­kel­se fra NKS Nett­stu­dier. Di­rek­tør ved NKS Nett­stu­dier, Erik Brandt, me­ner det er ”helt bak­vendt­land”. Det er Absentia som mel­der det­te.

– Det er nett­opp i dår­li­ge ti­der man bur­de styr­ke sine an­sat­tes kom­pe­tan­se. Etter­ut­dan­ning re­pre­sen­te­rer en mu­lig­het for be­drif­ter til å skaf­fe seg et kon­kur­ran­se­for­trinn i dår­li­ge ti­der, sier Brandt til FriFagbevegelse.no.

90 % utdanner seg på eget ini­tia­tiv

Under­sø­kel­sen vi­ser at an­tal­let som be­gyn­ner på stu­di­er på ini­tia­tiv fra ar­beids­gi­ver er halvert på et år, si­den feb­ruar 2008. Nå går hele 90 % på sko­le på eget ini­tia­tiv.

Skrem­men­de, me­ner LO

– Skuf­fen­de, til og med litt skrem­men­de. Det ty­der på at man­ge ar­beids­gi­ve­re ikke har for­stått be­tyd­ning av kom­pe­tan­se i det mo­der­ne ar­beids­li­vet, mel­der LO-sek­re­tær Tor-Arne Sol­bak­ken over­for nett­ste­det.

– LO har frem­met en rek­ke for­slag som har som in­ten­sjon å unn­gå pas­si­vi­tet under per­mit­te­rin­ger og ar­beids­le­dig­het. I ste­det må sli­ke si­tua­sjo­ner bru­kes til en ak­tiv kom­pe­tan­se­po­li­tikk knyt­tet til ar­beids­plas­sen el­ler ak­tiv bruk av ut­dan­ning som ar­beids­mar­keds­til­tak.

Det har også blitt fær­re ar­beids­gi­ve­re som dek­ker et­ter­ut­dan­nin­gen. I 2003 fikk 45 % av stu­den­te­ne ut­gif­te­ne helt el­ler del­vis dek­ket av ar­beids­gi­ve­ren. Nå får bare 24 % slik dek­ning, iføl­ge NKS-un­der­sø­kel­sen.

Kilde: Ledere tenker kortere i krise (Absentia.no)

"
Powered by Labrador CMS