Sperian livline 1

Ny teknikk beskytter livlinen ved fall

Nyutviklet fallsikringsutstyr forhindrer ulykker som oppstår når livlinen slites av mot en kant. Livlinen kles med en beskyttende strømpe laget av vev som motstår belastningen på linen.

Publisert

En line som slites av mot en kant, utgjør et stort risikomoment ved arbeid i store høyder. Den tyske fagforeningen Berufsgenossenschaft testet 169 fallsikringsanordninger ved fall over en kant. 80 prosent klarte ikke belastningen.

Strømpe av vev

En nyutviklet teknikk som innebærer at livlinen kles med en beskyttende strømpe av vev, gjør at linen motstår belastningen som oppstår når den treffer en kant. Ideen kommer fra tekstilindustrien, der utviklingsingeniørene fra Miller by Sperian fant en hybridtråd med kjerne av materialet POY. Materialet kombinerer høy elastisitet med stor bruddmotstand. Dette sørger for at veven klarer store påkjenninger.

Øker sikkerheten

- De nye produktene øker sikkerheten betydelig for alle som jobber på store høyder, sier Jan Erik Sannerud, spesialist på personlig fallsikring ved Sperian Protection Nordic AB. Det betyr mye å fjerne en ekstra grunn til bekymring når man arbeider høyt oppe på et tak eller i en høy mast, forklarer han. Produktene er testet i henhold til en metode som er utformet av VG11 (Vertical Group 11), en europeisk arbeidsgruppe som særlig ser på bruken av personlig fallsikringsutstyr i nærheten av kanter. Definisjonen på en kant er at vinkelen på kanten er maksimalt 90 grader mens radius maksimalt er på 0,5 mm.

Europeisk samarbeid

Den europeiske arbeidsgruppen VG11 ble dannet spesielt med tanke på å utvikle bedre testmetoder for hvordan fallsikringsutstyr skal testes ved fall mot/over kanter. Miller by Sperian deltar i denne arbeidsgruppen, som skal fremme kommunikasjon og samarbeid mellom ulike testinstitutter og sertifiseringsmyndigheter i Europa. Målet er å minske inkonsekvenser som kan oppstå, særlig der produktstandardene inneholder enkelte uklarheter. Mer informasjon fås ved å kontakte Jan Erik Sannerud i Sperian Protection Nordic AB, tlf.: + 47 906 42 333 eller e-post: jesannerud@sperianprotection.com. Du kan også besøke nettstedet http://www.sperianprotection.no

"
Powered by Labrador CMS