Eliaden 2008 Taumoped
Hjelp, jeg er valgt til verneombud
Er du nylig valgt til verneombud og er usikker på hva som venter deg? Ikke fortvil – Vi gir deg en rask innføring i arbeidet.
Det første du bør gjøre er å skaffe deg opplæring. Du har krav på minst 40 timers grunnopplæring, benytt deg av denne! Arbeidsgiver betaler kursavgift, lønn og eventuelle andre utgifter.
Når du skal ta for deg dine første arbeidsmiljøsaker, diskuter disse med dine kollegaer og finn en overkommelig oppgave. De store problemene kan du bryne deg på når du føler deg sikrere i verneombudsjobben.
Vervet som verneombud kan gi store utfordringer, og for å lykkes må følgende forutsetninger være på plass:
En arbeidsplass kan ha ett eller flere verneområder. Ditt verneområde skal ikke være større enn at du kan ha full oversikt. Avtal med nærmeste overordnede hvor mye tid du bør sette av til arbeidet, slik at arbeidsdagen blir best mulig tilrettelagt.
Dine oppgaver
Arbeidsmiljølovens kapittel 6 forteller hvilke oppgaver du har som verneombud. Du skal se til at virksomheten er innrettet og vedlikeholdt, og at arbeidet blir utført på en slik måte at hensynet til arbeidstakernes sikkerhet, helse og velferd er ivaretatt i samsvar med bestemmelsene i arbeidsmiljøloven.
Særlig skal du påse:
at maskiner, tekniske innretninger, kjemiske stoffer og arbeidsprosesser ikke utsetter arbeidstakerne for fare
at verneinnretninger og personlig verneutstyr er til stede i passende antall, at det er lett tilgjengelig og i forsvarlig stand,
at arbeidstakerne får den nødvendige instruksjon, øvelse og opplæring,
at arbeidet ellers er tilrettelagt slik at arbeidstakerne kan utføre arbeidet på en helse- og sikkerhetsmessig forsvarlig måte,
at meldinger om arbeidsulykker med videre, i samsvar med bestemmelsene i arbeidsmiljølovens § 5-2, blir sendt.
Som du ser er det masse oppgaver å ta fatt på. De fleste er konkrete og forholdsvis enkle å følge opp. Du skal også delta ved Arbeidstilsynets inspeksjoner og følge opp at arbeidsgiveren oppfyller de pålegg og henstillinger som Arbeidstilsynet gir.
Vær ansvarsbevisst
Som verneombud har du en aktiv tilsynsoppgave. Du kan ikke være passiv og vente på henvendelser fra dine kollegaer. Mange har funnet ut at den beste måten å følge opp et verneområde er å gjennomføre ”vernerunder” hvor feil og mangler for hele området noteres, eventuelt utbedres.
Dersom det oppstår en umiddelbar fare for arbeidstakernes liv eller helse, og faren ikke kan avverges på annen måte, har du både rett og plikt til å stanse arbeidet inntil Arbeidstilsynet har tatt stilling til om arbeidet kan fortsette. Dette plikter du straks å melde til arbeidsgiveren. Arbeidet må bare stanses i det omfang du mener det er nødvendig for å avverge faren.
Et verneombud har stort ansvar, og blir ofte tildelt stor tillit på arbeidsplassen. Derfor er det spesielt viktig at du står frem som et godt eksempel med tanke på sikkerhetsregler og bruk av verneutstyr. Du vet godt hvilke forhold som kan føre til helseskader og ulykker. Pass derfor på dine medarbeidere og sørg for at de er trygge på arbeidsplassen.
Kilder: Arbeidstilsynet