Helsedirektoratet har laget en aktivitetshåndbok for bruk av fysisk aktivitet i forebygging og behandling. Håndboken er laget i samarbeid med det svenske Folkhälsoinstitutet.
På Helsedirektoratets nettsider blir det opplyst at fagpersoner fra Sverige og Norge har forfattet kapitlene sammen. Det gjelder i første rekke medisinere, men også fysioterapeuter, helse- og treningsfysiologer og psykologer.
Aktivitetshåndboken skal være en praktisk håndbok for bruk av fysisk aktivitet i forebygging, behandling, habilitering og rehabilitering. Den fokuserer også på hvordan man kan få til atferdsendring, både i forbindelse med konsultasjon og mer generelt.
Aktivitetshåndboken, som primært er laget for helsepersonell, består av to deler. Del I tar for seg bruk av fysisk aktivitet i folkehelsearbeidet. Her får vi presentert generelle effekter av fysisk aktivitet, gjeldende anbefalinger for ulike aldersgrupper, presentasjon av ulike treningsformer og effekter av disse, fysisk aktivitet på resept og hvordan man skal arbeide for å fremme atferdsendring.
Del II inneholder spesifikke anbefalinger for bruk av fysisk aktivitet relatert til 33 aktuelle diagnoser / tilstander.
Prof. dr. med. Roald Bahr er redaktør for den norske utgaven, mens dosent Agneta Ståhle ved Karolinska Institutet er redaktør for den svenske utgaven.