Arbeidsgivere legger i dag større vekt enn tidligere på å bedre arbeidsmiljøet slik at det blir tryggere for mor og barn. Likevel blir ca. 60 prosent av kvinnene sykemeldt i løpet av svangerskapet, melder Statens arbeidsmiljøinstitutt.
"
Seks av ti gravide dukker opp i statistikkene for sykefravær. Tallet kan ofte reduseres ved å legge forholdene bedre til rette for den gravide.
I en studie har Stami sett på sammenhengen mellom sykefravær og kvaliteter i arbeidsmiljøet, samt om sykefraværet blir redusert med tilrettelegging av arbeidsforholdene for den gravide.
Tolkes varsomt
Ifølge Petter Kristensen, forsker ved Stami, viser undersøkelsen at tilrettelegging av arbeidsmiljøet kan redusere fraværet, men han legger også vekt på at man må være varsom med å tolke resultatene.
- Vi har sett på 23 000 gravide som var i jobb og som ikke var sykmeldt i uke 17, det vil si midt i svangerskapet. Trettien prosent av disse ble sykmeldt mer enn to uker i løpet av de neste 14 ukene.
- Fraværet ble koblet opp mot hvorvidt den gravide selv mente at hun trengte tilrettelegging på arbeidsplassen. Her kunne man krysse av på følgende kategorier: tilrettelegging ikke nødvendig, tilrettelegging nødvendig men ikke gjennomført og tilrettelegging nødvendig og gjennomført, sier Kristensen.
Stor gevinst ved tøffe arbeidstider
De som trengte tilrettelegging og hadde fått en slik ordning hadde 11 prosentpoeng lavere risiko for fravær i løpet av de 14 ukene enn de gravide som hadde behov for tilrettelegging men som ikke hadde fått en slik ordning.
Gravide som jobber turnus eller arbeid om kvelden eller natten, hadde særlig utbytte av tilrettelegging av arbeidsmiljøet.
Mor og barn–undersøkelsen (MoBa) ble gjennomført i perioden 1999-2005 og omfattet ialt 46 000 kvinner.