Det er bare på Svalbard at dagslyset forsvinner nesten helt på vinteren. Der koser man seg til gjengjeld med spesielt mange lys.
Kroppens hormonproduksjon påvirkes av lys. Når natten senker seg begynner derfor kroppen å produsere søvnhormonet melatonin.
Dette pågår helt til øyet treffes av dagslys. Da aktiviseres kroppens stresshormoner og vi føler oss pigge og raske.
Forstyrret rytme
Fordi det er så lite dagslys på vinteren, kan melatoninproduksjonen bli forstyrret. Da føler vi oss trøtte. Innendørs belysning er ikke tilstrekkelig. Selv på en overskyet dag er lyset ute mange ganger sterkere enn inne, skriver Arbetsmiljöupplysningen.
"
Dette hjemmekontoret er selvsagt altfor mørkt og bør utstyres med flere lamper. I tillegg vil databrukeren bli distrahert av lyset fra vinduet.
Enkle tiltak
Forsøk å få deg en halvtimes spasertur i dagslys hver dag, helst midt på dagen. Tenn så mange lamper som mulig innendørs.
Andre tiltak er å spise sunn mat, sove ordentlig, trimme og å sette av tid til noen morsomme aktiviteter.
Hvis du føler deg tung til sinns, kan lysterapi være en mulighet. Det finnes forskning som tyder på at lysterapi kan hjelpe mot vinterdepresjon.
D-vitaminmangel er vanlig på vinteren. På sommeren er solstrålene vår viktigste kilde til D-vitaminer, men utover høsten er det smart å spise mat som er rik på D-vitaminer, som feit fisk og magre melkeprodukter (hvis de er beriket med D-vitamin).
D-vitaminer regulerer kalkbalansen i skjelett og tenner. Det finnes dessuten forskning som tyder på at D-vitaminer kan påvirke risikoen for kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes.
Er du spesielt trøtt, kan du ta kontakt med velferdspersoner rundt deg eller bedriftshelsetjenesten.