Prosjektet viser at arbeidsgivere kan spare store beløp ved å tilrettelegge arbeidsforholdene for gravide arbeidstakere slik at de kan stå lenger i jobb under svangerskapet. Jordmor Bjørg Randmæl sier til NRK Hedmark at responsen har vært stor etter at de publiserte resultatene sine.
Oppsiktsvekkende resultater
– Vi fikk telefoner fra hele landet, både fra offentlige og private virksomheter, sier Randmæl til NRK. Det er gledelig at lille Tynset sjukehus klarer å få til så gode resultater, tilføyer hun. Det kan jo tjene som et forbilde for større bedrifter.
11 gravide ansatte
De hadde ikke trodd at et lite arbeidsmiljøprosjekt på Tynset oppi Østerdalen skulle skape nasjonal oppmerksomhet, men resultatene deres var oppsiktsvekkende. 11 gravide sykehusansatte på Tynset ble i fjor fulgt opp spesielt for at de skulle kunne holde seg i arbeid lenger gjennom svangerskapet. Stikkord var god planlegging av arbeidsdagen for hver enkelt, lettere arbeidsoppgaver, hyppigere pauser og god kontakt mellom den gravide, ei jordmor og sjefen gjennom hele svangerskapet. Verre var det ikke.
Sto 11 uker lenger i jobb
De gravide damene stod i jobben i snitt til uke 30 i svangerskapet før de ble sykmeldt. Det er 11 uker lenger enn det som har vært vanlig før. Arbeidsgiveren sparte 1,2 millioner kroner fordi sykehuset unngikk tidlige sykemeldinger og utgifter til vikarer. Sykehusledelsen sparte altså over 100 000 kroner pr. gravid kvinne bare ved å være litt smidig.
To arbeidsmiljøpriser
Sykehuset på Tynset har i løpet av det siste året fått to arbeidsmiljøpriser for dette prosjektet, den ene fra KS i innlandet og den andre fra Kommunal Landspensjonskasse (KLP), som fremhevet at prosjektet deres har stor overføringsverdi til andre arbeidsplasser. Jordmor Bjørg Randmæl har hatt kontakt med en rekke virksomheter fra hele landet som planlegger eller allerede har satt i gang med å stelle enda litt bedre med sine gravide arbeidstakere. Og Randmæl mener norske arbeidsgivere kan spare hundrevis av millioner på reduserte sykemeldinger, når vi vet at de klarte å spare 1,2 millioner bare på 11 gravide på Tynset.
– Det fødes mellom 58 000 og 60 000 barn hvert år i Norge. Det betyr at mange arbeidsplasser har mye penger å tjene eller spare på å tilrettelegge for å holde de gravide lengst mulig i jobb. Dette handler rett og slett om trivsel, at vi tar godt vare på alle våre ansatte, også de gravide, sier jordmor Bjørg Randmæl til NRK Hedmark.