Verdens største IA-konferanse er den blitt kalt, den årlige BegeistRinger i Stokke i Vestfold. Tross nedgangstider fant hele 3800 mennesker veien til en svært engasjerende konferanse 3. juni.
- Vi er veldig heldige som har et takknemlig publikum. Alle kommer hit med en positiv innstilling. Vi har engasjerende foredragsholdere og litt ablegøyer underveis. Det blir en selvforsterkende effekt fra år til år.
Jon Grimsgaard, NHO Vestfold
- Det er viktig å få fram det positive i hverdagen. Synliggjøre alt det gode som gjøres rundt i landet. Løfte fram alle de flinke menneskene som står på for arbeidsmiljøet, sier Jon Grimsgaard, en av de operative prosjektlederne bak arrangementet.
Grimsgaard er til daglig bedriftsrådgiver i NHO Vestfold, der han bistår medlemsbedriftene med gode råd. I noen tilfeller er det snakk om triste saker, som å hjelpe bedriftene med oppsigelser. Andre ganger reiser han rundt i bedriftene og gir konstruktive råd om arbeidsmiljø og IA-arbeid.
BegeistRinger 2009 samlet hele 3800 deltakere.
- Jeg tror det er veldig viktig å få en positiv vinkling på arbeidsmiljøarbeidet. I avisene leser vi ofte om alt som er vondt og galt og dårlig. Det kan i verste fall bli en vond spiral.
Ingen rekord, men godt fornøyd
- I år er det depresjon i deler av næringslivet. Det er vanvittig dramatisk for dem som ryker ut i arbeidsløshet, hele livsgrunnlaget blir på en måte revet bort. Vi diskuterte en stund om det overhodet var riktig å kjøre BegeistRinger i år, men bestemte oss for at det antakelig er viktigere enn noensinne.
- Vi er veldig fornøyd med at vi fikk 3800 deltakere i år, til tross for at mange bedrifter sliter. Det sier mye om at det fortsatt finnes et sterkt ønske om en slik konferanse.
Konferansen arrangeres på Brunstad Conference Center i Stokke kommune. Et gigantanlegg som tross størrelsen faktisk virker ganske intimt. Her er like mange deltakere som innbyggere i en gjennomsnittlig norsk bygdekommune. Likevel er det god kontakt med foredragsholderne på scenen.
- Det beste året var vi 5200 mennesker. I alt har vi begeistret hele 20 000 mennesker siden starten i 2005. Allerede det første året var en knallsuksess. Vi hadde budsjettert med 1000 deltakere, men det kom over 3000.
Stor oppslutning gir større påvirkning
Antall deltakere har selvsagt noe å si for at deltakeravgiften kan holdes lav, men er i seg selv ikke den store drivkraften. Et viktig mål er at det skal komme mange fra hver enkelt arbeidsplass.
- Det er nok mange som har opplevd å være alene på et kurs eller en konferanse, for så å komme tilbake til arbeidsplassen full av sprudlende ideer. Så viser det seg at det i praksis er veldig vanskelig å få til endringer. Hvis derimot et flertall har vært på konferansen, er det mye større sjanse for at den kan prege arbeidsmiljøet etterpå.
- Hvis du derimot som deltaker tenker at en slik konferanse er en happening, så er det en fare for at det blir nettopp dét, altså noe flyktig.
- Hvis du derimot setter en slik konferanse litt i sammenheng med det øvrige arbeidsmiljøarbeidet, er det gode muligheter for at du kan løfte arbeidet enda lenger frem. For eksempel ved å jobbe litt i fellesskap med konferansens temaer før og etter konferansen.
Stenger døra og drar for å begeistres
- På det aller beste har vi hatt et gjennomsnitt på 9 deltakere fra hver virksomhet på konferansene våre. I år er det litt lavere, 7, men vi er jo fortsatt veldig fornøyd. Til gjengjeld har vi totalt sett med flere virksomheter.
- En av våre ivrigste deltakerbedrifter, en lokal frisør, stenger rett og slett ned hele virksomheten for en hel dag. Samtlige 27 ansatte sendes på BegeistRinger.
- Den lave deltakeravgiften på under 500 kroner pr. person er viktig for at virksomhetene kan ta seg råd til å sende flere ansatte på en og samme konferanse. Det som bærer arrangementet, som har et stjernelag av foredragsholdere, er den store oppslutningen.
Som ringer i vannet
- Er dette et treff for Vestfold?
- Trolig kommer 60-70 prosent av publikum fra Vestfold. Resten kommer stort sett fra de omliggende fylkene, med enkelte slengere fra fjernere områder. Dette var jo opprinnelig en Vestfold-konferanse. Senere har den utviklet seg til å bli et Østlands-arrangement. Selvsagt er publikum fra hele landet velkomne.
Dag Hunskaar, NAV Arbeidslivssenter Vestfold. Kjempefornøyd med god oppslutning.
- Vår idé er at dette skal spre seg som ringer i vannet, og at andre vil arrangere tilsvarende konferanser andre steder i landet. Så langt er det vel ingen som helt har turt å ta opp tråden, medgir Grimsgaard, men skynder seg å tilføye:
- Vi har ikke kapasitet til å arrangere for andre, men vi bistår mer enn gjerne med tips for å få det til å blomstre andre steder i landet.
Tunge arrangører
Jon Grimsgaard har sammet med Dag Hunskaar vært operative prosjektledere for BegeistRinger siden den første konferansen i 2005.
Grimsgaard er bedriftsrådgiver ved NHO Vestfold, mens Hunskaar er rådgiver ved NAV Arbeidslivssenter Vestfold. For sin innsats er de to überbegeistrerne hedret med hver sin ÆresBegeistRing.
Andre viktige aktører er Fylkesmannen i Vestfold, LO Vestfold, NHO Vestfold, KS Vestfold og NAV Vestfold. Grimsgaard tror mye av årsaken til at konseptet har lyktes så bra, er at det står såpass tunge organisasjoner bak.