Rusbehandlingsinstitusjoner melder om en markant økning i antall henvendelser fra pårørende og venner, kollegere eller ledere om ansatte med rusproblemer.
Dette skriver Aftenposten. Daglig leder Tor Jarle Flakk ved Vangseter sier til avisen at det ofte dreier seg om folk som har hatt et høyt forbruk fra før.
Økt press fører til økte doser
- Når presset rundt dem øker, så stiger også frykten for ikke å strekke til i jobben eller klare sine økonomiske forpliktelser. Så øker de den daglige dosen med alkohol, med de følgene det får for å kunne gjøre jobben skikkelig. I verste fall ender de opp med å bli avhengige, også av sovemidler og beroligende medikamenter. Flakk er overbevist om at vi står ved begynnelsen til en ny bølge av rusproblemer, i kjølvannet av tøffere tider og økt arbeidsledighet.
Bekymrede ledere
- Vi har merket et markant oppsving, kanskje med så mye som 50 prosent, i henvendelser fra bekymrede ledere og HR-sjefer i bedrifter over hele landet. Henvendelsene er annerledes enn for noen måneder tilbake, og kan helt klart ses i sammenheng med finanskrisen. Olsvik tror de problemene som finanskrisen medfører, særlig for folk med et høyt forbruk, både når det gjelder levestandard og alkoholvaner, kan være dråpen som får begeret til å flyte over.
Mye prestisje
- Mange mennesker føler at de er kommet opp i en situasjon på jobben som de ikke mestrer. Samtidig er det mye prestisje knyttet til det å miste posisjoner eller å bli arbeidsledig, Rusen blie et middel til å slippe unna når alle problemene tårner seg opp.- Mange av de menneskene det gjelder, har ingen å snakke med om alt dette. Og de har også det til felles at det gikk altfor lang tid før noen tok tak i problemene. Da blir jobben med å reparere skaden desto større, sier Olaf Olsvik til Aftenposten.(Aftenposten)