- På generelt grunnlag kan vi si alle ikke har vært raske nok til å ta tak i dette problemet, sier Jan Aastø, fungerende avdelingssjef for utredning av nasjonal beredskap i Dsb til VG Nett.
DSB med planveileder
Aastø forteller til VG at DSB har gått ut med en planveileder. Han understreker at det er opp til den enkelte bedrift å legge konkrete planer for sin virksomhet. - I planleggingen av en kriseberedskap er det også viktig å ta hensyn til den gjensidige avhengigheten mellom de forskjellige bedriftene, som det er å ha planer for egen bedrift, sier Aastø.
Samarbeid med myndighetene
Ifølge informasjonssjef Rune Nøstvik i NHO har organisasjonen samarbeidet med myndighetene for å legge planer i tilfelle større utbrudd av svineinfluensa i Norge. Han mener bransjer som særlig trenger grundige kriseplaner, er informasjons- og kommunikasjonsteknologi, energi, samferdsel og finans. - Det viktige er at lederne tar ansvar for å forebygge at folk blir syke. Dernest er det viktig at eventuelle kriseplaner ligger klare for å holde hjulene i gang, sier Nøstvik.
Nøkkelrolle
NorgesGruppen har en nøkkelrolle når det gjelder distribusjon av matvarer her i landet. Dersom en stor del av de ansatte blir syke, vil det kunne ha store konsekvenser for svært mange mennesker. Ifølge Per Roskifte, konserndirektør for informasjon og samfunnskontakt i NorgesGruppen, ble det på initiativ fra myndighetene satt ned en gruppe like før ferien for å lage beredskapsplan og etablere beredskapsgrupper.- Møtet var av forberedende karakter, sier Roskifte.Han legger til at det hittil ikke er tatt spesielle tiltak, men at utviklingen følges nøye fra dag til dag.(VG Nett)