Sykehusansatt-2

Kostbart med kortere arbeidstid

Kortere arbeidstid ved skift- og turnusordninger, som i helsesektoren, kan medføre at en økt andel av total arbeidstid brukes til rapportering, viser ny helseøkonomistudie.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Redusert arbeidstid for skift og turnusarbeidere har lenge vært et viktig krav fra arbeidstakerorganisasjonene, og spørsmålet har blitt behandlet og utredet av flere regjeringer.

Regjeringen foreslår nå å regulere og korte ned arbeidstid i tredelte skift og turnusordninger, hovedsakelig i offentlig sektor. Endringene vil trolig berøre 30 000 arbeidstakere, de fleste ansatt ved sykehusene.

Mindre effektiv arbeidstid

Innføring av kortere dager i sektorer med overlappende arbeidstid kan imidlertid medføre at en økt andel av arbeidstiden går med til rapportering, og mindre til pleie av pasienter. Det vil i sin tur øke kostnader ved at man trenger flere ansatte.

Helseøkonom Hans Olav Melberg ved Institutt for helseledelse og helseøkonomi viser denne mekanismen ved hjelp av en enkel matematisk modell i en ny forskningsrapport.

Mekanismen gjør at en liten endring i arbeidstiden i noen tilfeller kan medføre store endringer i kostnadene. Avhengig av forutsetningene kan for eksempel en reduksjon i arbeidsdagen fra 7 til 6 timer føre til en økning i utgiftene på 25 prosent.

Kostnader ved kortere arbeidsdag

- Hva skjer når en 8-16-bedrift innfører kortere arbeidsdag?

- Om bedriften ønsker å opprettholde aktiviteten, er svaret mest sannsynlig at lønnsutgiftene øker, fordi det må ansettes flere for å veie opp for at de ansatte jobber færre timer, sier Melberg.

En reduksjon fra for eksempel 8 til 6 timer utgjør en reduksjon i timetallet på 25 prosent, og bedriften må ansette et tilsvarende antall nye personer.

- Resultatet er at de totale lønnsutgiftene vil stige med omtrent 25 prosent. En reduksjon i antall timer gir da en tilnærmet lik økning i lønnskostnader, sier Melberg.

Turnus og skiftordninger

Når arbeidet er organisert i skift, går ofte en andel av tiden med til å forberede skiftbytte og å utveksle informasjon mellom skiftene. Dette gjelder for eksempel mange av dem som arbeider i helse- og omsorgssektoren.

Man regner med at hele 45 prosent av de ansatte i helse- og omsorgssektoren arbeider i turnus (NOU, 2004). I den overlappende arbeidstiden mellom skiftene rapporterer den ansatte om tilstanden til pasientene på avdelingen til det påtroppende skiftteamet.

- En reduksjon i arbeidstiden og kortere skift vil bety at en økende andel av arbeidstiden vil gå med til rapportering, og en mindre andel vil være effektiv pleietid, sier Melberg.

Ved overlappende skiftarbeid vil det bli introdusert en ikke-linearitet mellom reduksjon i arbeidstid og kostnader. Det vil dermed ikke være slik at en moderat reduksjon i arbeidstiden hører sammen med en moderat økning i utgiftene.

- I stedet vil vi ha en sammenheng der en liten endring i arbeidstiden i noen tilfeller kan gi en stor endring i kostnadene, avslutter Melberg.

(forskning.no)

"
Powered by Labrador CMS