Kontrollinstrument

Byggebransjen må skjerpe seg

SFT og Fylkesmannen har nå startet ny runde med kontroller av bygg- og anleggsbransjen. Fremdeles er det mange som slurver.

Publisert
Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa fikk en kort omvisning på byggeplassen. (Foto: Helene Aarnes).

- Det er fremdeles mye slurv i byggebransjen, og det er viktig at hele bygg- og anleggsbransjen følger regelverket, sier Cecilie Kristiansen, seksjonssjef for kjemikalie- og produktkontroll i SFT.

− Det er mye som fremdeles ikke er som det skal. Blant annet er det ikke vektlagt nok å velge mer miljøvennlige produkter, i tillegg til at avfallshåndteringen kan bli bedre. PCB i bygg er det ennå mye av, selv om det ikke er lov å ha det i bruk pr. i dag, sier Kristiansen.

Må skjerpe seg

Startskuddet for de landsdekkende miljøkontrollene gikk på fredag på Helsfyr i Oslo. Her bygger Veidekke Entreprenør ny skole og barnehage for Undervisningsbygg KF. SFT kontrollerte at miljøplaner er på plass, og at miljøfarlige stoffer ikke er i bruk. Både Veidekke og Undervisningsbygg er positive til at disse kontrollene gjennomføres. Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa poengterte under åpningen at avfallsplaner blir en ny del av den nye plan- og bygningsloven, som trer i kraft 1. januar 2010. Hun er også av den oppfatning at byggebransjen må skjerpe seg i forhold til behandling og bruk av miljøfarlige stoffer.− Det er jo alvorlig for dem som håndterer disse materialene. Det får også konsekvenser på mange års sikt for miljøet og for enkeltmennesker. Vi må skjerpe avfallshåndteringen og tilsynet, fastslo Meltveit Kleppa.

Besto kontrollen

Hensikten med kontrollaksjon er å følge opp resultatene fra tidligere kontroller. Entreprenører skal ha oversikt over hvilke kjemikalier som inngår i byggeprosessen og i sine produkter. De skal også ha et bevisst forhold til bruken av materialer som inneholder kjemikalier på myndighetenes liste over prioriterte stoffer. Virksomheter som bruker et produkt som kan medføre skade for helse og miljø, har en plikt til å vurdere om de kan erstatte produktet med ett som er mindre skadelig. Bedriften skal velge alternative produkter eller metoder hvis det er mulig uten urimelig kostnad eller ulempe.

Bestått testen

Aksjonsleder Qno Lundkvist i SFT kan fortelle at fredagens kontroll viser at Undervisningsbygg har fått godkjent. − Vi konsentrerer oss spesielt om at de håndterer farlig avfall med miljøgiftene PCB og bromerte flammehemmere på en god måte. Vi har gått gjennom all dokumentasjon, og alt viser seg å være i orden.Kravene i avfallsforskriften innebærer at bygg og anlegg over en viss størrelse - som rives eller rehabiliteres - skal miljøkartlegges og miljøsaneres.SFT og Fylkesmannen vil følge opp alle alvorlige brudd på regelverket som blir avdekket i den landsomfattende kontrollaksjonen.

PCB (polyklorerte bifenyler)

• PCB er en gruppe av miljøgifter som er farlige for dyr og mennesker. Giften lagres i fettvev og konsentreres i næringskjedene. Den kan overføres fra mor til barn under graviditet. • PCB er kreftfremkallende, og kan skade reproduksjonsevnen og gi nevrologiske skader. • PCB-innholdet i en enkelt kondensator i lysarmatur er nok til å gjøre 1,4 tonn jord om til farlig avfall, eller forurense 30 milliarder liter vann. Kilde: SFT

Denne kondensatoren kan forurense 30 milliarder liter vann. (Foto: Helene Aarnes).

Powered by Labrador CMS