Arbeidsgivere i petroleumsvirksomheten må bli flinkere til å tilrettelegge arbeidsplassen for sykemeldte og personer med redusert funksjonsevne. Syke ansatte flyttes ofte inn til land, men der får de dårligere oppfølging. Det viser erfaringer fra Ptil og NAV.
Oljeansatte som trenger tilrettelegging, flyttes ofte inn på land.
Petroleumstilsynet har siden 2007 samarbeidet med NAV Rogaland om å fremme et mer inkluderende arbeidsliv.
Hensikten er å forhindre at arbeidstakere med redusert funksjonsevne blir støtt ut.
Samarbeidet skal også bidra til en mer helhetlig tilnærming til forebygging og oppfølging av sykefravær.
Offshore intet unntak
– I utgangspunktet gjelder arbeidsmiljølovens regler om tilrettelegging av arbeidsplassen fullt ut for petroleumsvirksomheten. Tilrettelegging kan altså ikke avvises på generelt grunnlag ved å henvise til spesielle forhold ved å arbeide offshore, sier sjefingeniør Irene B. Dahle i Ptil.
Ptils tilsyn viser at entreprenørene kommer dårligere ut enn operatørene, når det gjelder oppfølging av arbeidsmiljø og tilrettelegging.
– Vi ser at entreprenøransatte som blir syke og trenger tilrettelegging, flyttes til land. Vi ser også at informasjon om omfang og årsaker til sykefravær ikke blir benyttet i det forebyggende arbeidet ute på innretningene, sa Dahle.
Dårligere oppfølging på land
Hun utdypet at entreprenørene har dårligere oversikt over og oppfølging av arbeidsbetinget sykdom enn operatørene, og at operatørene gjennomgående har flere tilgjengelige ressurser for medisinsk kontroll og overvåking.
Ansatte hos operatørene blir dessuten i større grad fanget opp av selskapenes bedriftshelsetjeneste.
Petroleumstilsynet er også opptatt av om virksomhetene har systemer for læring, slik at oppfølging av enkeltpersoner får konsekvenser for det systematiske HMS-arbeidet.
Ptil spør om virksomhetene klarer å identifisere grupper som er utsatt for risiko, og jobber langsiktig og forebyggende for å unngå helseskader, ifølge Dahle.