I 2004-2007 gjennomførte STAMI en undersøkelse av 86 IA-virksomheter hentet ut fra Idébanken Inkluderende arbeidsliv. Målet med prosjektet var å finne frem til karakteristika for IA-virksomheter som lykkes i IA-arbeidet.
Hovedfunnet i Stamis undersøkelse er at de undersøkte virksomhetenes resultater på IA-området i gjennomsnitt ikke er noe bedre enn andre norske virksomheter. Nytteverdien av å bruke dem som rollemodeller for andre virksomheter, blir derfor begrenset.
Stami fant ingen sikker forbindelse mellom sykefravær og involvering av ledere og tillitsvalgte i IA, målsetninger og virkemidler i IA-arbeidet, kunnskap om IA, bedriftens økonomiske situasjon og omorganiseringer i bedriften.
Lav bruk av uføretrygd og AFP var forbundet med type virksomhet og få eldre arbeidstakere i virksomheten. Siden dette er en tverrsnittsundersøkelse kan man ikke konkludere mht årsakssammenheng.
Undersøkelsen besto av et spørreskjema sendt til en leder og en representant for de ansatte, et dybdeintervju av 16 av virksomhetene og registerdata fra NAV over sykefravær, uføretrygd og avtalefestet pensjon (AFP).
Sykefraværet i perioden 2000-2004 var høyere enn forventet: 8,2 % mot forventet 6,9 % korrigert for bransje, alder og kjønn.
Bruken av uføretrygd var lavere enn forventet, 0,7 % av de ansatte per år mot forventet 1,3 %, men dette kan skyldes for kort oppfølgingstid.
Bruken av AFP var som forventet, 0,4 % av de ansatte per år. Likevel mente nesten 90 % at de hadde lyktes ganske godt i IA-arbeidet.
Lavt sykefravær var forbundet med type virksomhet, lav turnover av ansatte, myndiggjøring av ansatte og godt samarbeid med bedriftshelsetjenesten.