Denne ordningen er mer fordelaktig for pasienten enn tidligere. Man må ikke lenger kunne bevise skyld, og pasientene trenger ikke å ta opp skaden direkte med behandleren og gå via forsikringsselskap, slik de måtte med den gamle ordningen.
– Tryggheten for pasientene øker. Pasienten kan heretter ta klagen opp direkte med Norsk Pasientskadeerstatning (NPE), og de samme regler vil gjelde både for dem som behandles i offentlig som i privat sektor, opplyser direktør Erling B. Breivik i NPE til NTB.
30 millioner
NPE forventer at skader i privat sektor vil utgjøre rundt 30 millioner kroner i skadeutbetalinger per år og antar at det vil dreie seg om 200-500 saker årlig. I dag behandler NPE cirka 3.500 skader forvoldt i offentlig helsevesen per år.
Reglene vil gjelde skader og feilbehandling ved private sykehus og blant annet hos spesialister, tannleger, optikere, fysioterapeuter, kiropraktorer, psykologer og apotek.
Må betale selv
De private aktørene må selv dekke både erstatningskostnader og driftsutgifter for NPE.
– De betaler en fast sum per år. Det vil ligne på en forsikringsordning. Erstatningssummen er knyttet til profesjonene, slik at en kirurg og en øyelege betaler vesentlig mer enn for eksempel en sykepleier, påpeker Breivik.
Laveste sats er 400 kroner årlig (sykepleier), mens den høyeste er 52 000 kroner. Kirurger betaler mest. En vanlig tannlege betaler 3900 kroner mens en spesialisttannlege må ut med 6500 kroner årlig til NPE ifølge den nye ordningen.