Tidenes mest omfattende registrering av kjemikalier blir nå gjeldende lov i Norge. Likevel er mange norske bedrifter helt uforberedt, mener Teknologisk Institutt.
EU er i gang med tidenes største registrering av kjemikalier, regelverket REACH. Målet er å få bedre kontroll over hvilke stoffer som er i bruk og hva de brukes til.
– I dag finnes det oversikt over 3000-4000 stoffer, som white spirit og etanol. Men det finnes trolig så mye som 70 000 stoffer i bruk i Europa, sier John-Kåre Egeland i Teknologisk Institutt.
EU-direktivet er i disse dager på vei inn i EØS-avtalen og blir dermed gjeldende lov i Norge om kort tid.
Omfattende direktiv
Alle virksomheter som produserer ett tonn eller mer av et stoff pr. år skal rapportere til Det europeiske kjemikaliebyrået i Helsingfors. Det samme gjelder for bedrifter som importerer kjemikalier fra land utenfor EØS-området.
– Det haster for norske bedrifter å sette seg inn i reglene. De store bedriftene kjenner reglene og har forberedt seg i mange år allerede. Men vi erfarer at mange små og mellomstore bedrifter ikke engang vet at reglene kommer, sier Egeland.
Teknologisk Institutt kurser produsenter, distributører og brukere i hvordan de skal etterleve de nye reglene.
Bilverksteder og bønder
De nye reglene omfatter også distributører og alle som bruker kjemikalier i egen virksomhet uten å selv være produsent eller importør.
– Det betyr i praksis at alt fra maling- og vaskemiddelprodusenter til bilverksteder og bønder plikter å vite om leverandøren har rapportert stoffene til Kjemikaliebyrået. Der skal også bruken være registrert, sier Egeland. Annen bruk enn den registrerte, vil være forbudt.
– EU anslår at hver fjerde små- og mellomstore bedrift vil forsvinne som følge av merkostnadene direktivet medfører. Det viser med tydelighet at bedriftene bør ta regelverket på alvor og stille forberedt, sier han.
Frist 1. desember
Registreringen av stoffene er et svært omfattende arbeid. Antall, mengde, eksponering, sikkerhet og helse- og miljøeffekter skal kartlegges grundig. Derfor skal registreringen, som gjelder de fleste stoffer som er på markedet, foregå i etapper over flere år fram til 2018.
Men allerede i år, i perioden 1. juni til 1. desember, skal alle stoffene som er omfattet av overgangsordninger gjennom en enklere og foreløpig forhåndsregistrering, eller ’’preregistrering’’, som det heter på REACH-sjargong.
– Preregistreringen er en forutsetning for å få tilgang til de etappevise overgangsordningene. Produsenter og importører som ikke preregistrerer stoffene sine før 1. desember, får ikke lov til å produsere og importere dem før de er registrert. Og da må de ta hele den omfattende jobben med grundig registrering med en gang, sier Marit Kopangen i Statens forurensingstilsyn, SFT.
Offentlig tilsyn
SFT er norsk ansvarlig tilsynsmyndighet og skal sammen med Arbeidstilsynet, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Petroleumstilsynet sjekke at norske bedrifter etterlever kjemikalieregelverket.
– Vi anbefaler bedrifter som bruker kjemikalier å holde en tett dialog med de som produsenter eller importører som de kjøper av. Hvis stoffene de bruker, ikke er med på lista 1. desember, er stoffene pr. definisjon ikke lov å bruke før stoffene er registret hos Kjemikaliebyrået, sier Kopangen.
Denne artikkelen er skrevet av Kjell M. Kaasa i det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire. Artikkelen er skrevet på oppdrag fra Teknologisk Institutt.