Kjemikalietank cb584309 M

Uforberedt på kjemikalielov

Tidenes mest om­fattende regist­rering av kjemi­kalier blir nå gjeldende lov i Norge. Like­vel er mange nor­ske bedrifter helt ufor­beredt, mener Tekno­logisk Institutt.

Publisert

EU er i gang med tidenes største registrering av kjemi­kalier, regel­verket REACH. Målet er å få bedre kontroll over hvilke stoffer som er i bruk og hva de brukes til.

– I dag finnes det oversikt over 3000-4000 stoffer, som white spirit og etanol. Men det finnes trolig så mye som 70 000 stoffer i bruk i Europa, sier John-Kåre Egeland i Tekno­logisk Institutt.

EU-direktivet er i disse dager på vei inn i EØS-avtalen og blir dermed gjeldende lov i Norge om kort tid.

Omfattende direktiv

Alle virksom­heter som produserer ett tonn eller mer av et stoff pr. år skal rapportere til Det europeiske kjemi­kalie­byrået i Helsing­fors. Det samme gjelder for bedrifter som importerer kjemikalier fra land utenfor EØS-området.

– Det haster for norske be­drifter å sette seg inn i reglene. De store be­driftene kjenner reglene og har for­beredt seg i mange år alle­rede. Men vi erfarer at mange små og mellom­store be­drifter ikke engang vet at reglene kommer, sier Egeland.

Tekno­logisk Institutt kurser produsenter, distri­butører og brukere i hvor­dan de skal etter­leve de nye reglene.

Bilverksteder og bønder

De nye reglene omfatter også distributører og alle som bruker kjemi­kalier i egen virksomhet uten å selv være produsent eller importør.

– Det betyr i praksis at alt fra maling- og vaske­middel­produ­senter til bil­verk­steder og bønder plikter å vite om lever­andøren har rapportert stoffene til Kjemi­kalie­byrået. Der skal også bruken være registrert, sier Egeland. Annen bruk enn den registrerte, vil være forbudt.

– EU anslår at hver fjerde små- og mellom­store bedrift vil for­svinne som følge av mer­kost­nadene direktivet med­fører. Det viser med tydelig­het at be­driftene bør ta regel­verket på alvor og stille for­beredt, sier han.

Frist 1. desember

Registreringen av stoffene er et svært om­fat­tende arbeid. Antall, mengde, ekspon­ering, sikker­het og helse- og miljø­effekter skal kart­legges grundig. Derfor skal regis­treringen, som gjelder de fleste stoffer som er på markedet, foregå i etapper over flere år fram til 2018.

Men aller­ede i år, i perioden 1. juni til 1. desember, skal alle stoffene som er omfattet av over­gangs­ordninger gjennom en enklere og fore­løpig for­hånd­sregis­trering, eller ’’preregistrering’’, som det heter på REACH-sjargong.

– Preregistreringen er en for­utsetning for å få til­gang til de etappe­vise over­gangs­ordningene. Produsenter og importører som ikke pre­registrerer stoffene sine før 1. desember, får ikke lov til å produsere og importere dem før de er regis­trert. Og da må de ta hele den om­fat­tende jobben med grundig regis­trering med en gang, sier Marit Kopangen i Statens for­urensings­tilsyn, SFT.

Offentlig tilsyn

SFT er norsk ansvarlig til­syns­myndighet og skal sammen med Arbeids­tilsynet, Direktoratet for sam­funns­sikker­het og bered­skap og Petro­leums­til­synet sjekke at norske bedrifter etterlever kjemi­kalie­regel­verket.

– Vi anbefaler bedrifter som bruker kjemi­kalier å holde en tett dia­log med de som produsenter eller importører som de kjøper av. Hvis stoffene de bruker, ikke er med på lista 1. desember, er stoffene pr. definisjon ikke lov å bruke før stoffene er registret hos Kjemi­kalie­byrået, sier Kopangen.

Denne artikkelen er skrevet av Kjell M. Kaasa i det opp­drags­finansierte nyhets­byrået Newswire. Artikkelen er skrevet på opp­drag fra Tekno­logisk Institutt.

Powered by Labrador CMS