Sorg gir ikke rett til sykmelding i Norge. Men ti prosent av alle som mister noen i nær familie, får en sorgreaksjon som gjør det vanskelig å fungere i jobb.
En del arbeidstakere trenger en periode borte fra jobb etter å ha mistet noen av sine nære, skriver aftenposten.no. Ifølge moderne sorgforskning får minst ti prosent av alle som mister nær familie - ektefelle, barn, søsken eller foreldre - en såkalt komplisert sorgreaksjon. Det vil si at de i en lengre periode er så syke at de vil ha problemer med å fungere i jobb.
"
Utredes i Sverige
I Sverige blir det nå utredet om sorg over døde i nær familie skal gi mulighet til sykmelding.Debatten startet hos våre naboer med at legen og forfatteren Stefan L. Holm gikk ut og argumenterte for at mennesker som mister nære familiemedlemmer, burde ha muligheten til å få sykmelding i inntil ett år. Han brukte et eksempel på en mor som ble nektet sykmelding en uke etter at hennes 13 år gamle datter døde av kreft.
Vil ha sorgmelding
Nå mener styremedlem i Allmennlegeforeningen, Kjartan Olafsson, at en egen sorgmelding også bør utredes i Norge.- Jeg synes det er en god idé. Det hadde vært greit om det var en egen diagnose for sorg, sier han.
Ulik praksis
Aftenposten.no har snakket med flere andre leger som mener det er et problem at vi ikke har en egen diagnose for sorg. I dag må hver enkelt lege vurdere hvilken diagnose som skal benyttes i stedet, og det praktiseres ulikt. Noen sørgende får merkelappen depresjon, mens andre får alt fra ryggplager til posttraumatisk stressyndrom.- Det opp til hver enkelt lege å velge riktig diagnose, men jeg mener det blir feil å bruke psykisk sykdom, som for eksempel depresjon, i slike tilfeller uten at det foreligger depresjon. Det kan noen ganger være tvil om man følger helt riktig praksis på dette området, sier Oslo-lege Jan Olav Sørdal til Aftenposten.no.